2012. február 2., csütörtök

"Zserbó" pite




Minden benne van, ami egy zserbóban - mégis egész más.

Omlós tészta, ízes házi baracklekvár és könnyed, légies dióréteg. Olyan szépre megsült, hogy már csak utólag elmélázva jutott eszembe: a tetejét bevonhattam volna csokoládéval, még inkább  hajazva ezáltal az igazi zserbóra.

De így sem volt rá panasz, csak elégedett hümmögés, repetázás, majd újabb repetázás :-)





"Zserbó" pite


Hozzávalók:


A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek. jéghideg víz


A töltelékhez:

  • baracklekvár, tetszés szerinti mennyiségben
  • 20 dkg dió
  • 2 tojás + 1 fehérje
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg liszt
  • rum/rumaroma ízlés szerint 
  • opcionálisan a tetejére csokoládémáz

A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel (még jobb, ha késes betétű robotgépben pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük), majd gyorsan összegyúrjuk a cukorral, tojással és a vízzel.

Kivajazott piteformába nyomkodjuk, majd min. 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatva kihűtjük, majd ledaráljuk.

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, kakaóval. Hozzáadjuk a tejszínt, a diót,végül a sütőporral elkevert lisztet és a rumot/rumaromát is. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a diós masszába forgatjuk.

A kihűtött tésztát villával megszurkáljuk, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük.

Sütőből kivéve jó alaposan megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk az illatos diókrémet, és további 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

Hagyjuk langyosra hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk. 

Pompás uzsonnasütemény!





15 megjegyzés:

  1. Jaj de jól néz ki :) Imádom a pitéket!

    VálaszTörlés
  2. Hmmm, ez nagyon tetszik! Szuper fincsi lehetett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Szemi :-) Szerintem át is tudnád alakítani! :-)

      Törlés
  3. Hú ez tényleg nagyon finom lehet,látni a képeken is,nem sok maradt:-)

    VálaszTörlés
  4. Pompás darab, isteni lehet:) A zserbó is nagy kedvenc, ezt meg azért sokkal gyorsabban össze lehet dobni. Kipróbálom mindenképpen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, nálunk a zserbó nem nagyon megy! Na bezzeg ez! :-)

      Törlés
  5. Nagyon guszta, így is biztosan finom volt, na de csokoládéval a tetején......egyszerűen imádni való!!!Nem is tudom hogy felejthetted le róla, vagy már nem szereted a csokoládét??:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az igazság, hogy míg készítettem, egy filmet néztem közben, és nem koncentráltam a feladatra teljes súlyával :-) Biztos nem rontotta volna el :-)))

      Törlés
  6. Szia!
    Tegnap a recepted alapján elkészítettem én is a pitét...nálam került csokimáz is a tetejére...valóban nagyon finom lett...köszönöm...a végeredményt feltettem a blogomra...:):)
    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A csokimáz biztos, hogy nem rontotta el, sőőőőőőőőőt!!!

      Megyek, megnézlek :-)

      Törlés
  7. De jó ötlet!És milyen szépen lehet vágni!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.