2012. április 24., kedd

Mézes-birsalmás csirkeragu



Még mindig van elfekvő birsalmám. Nagyon szeretem a semmivel össze nem téveszthető ízét, s leginkább húsokkal szeretem összepárosítani, pl. kacsával vagy hallal.

Ez az étel várakozáson felül teljesített. Zuramnak volt némi fenntartása, mikor meglátta a hozzávalókat: csirkehús, alma, birsalma, méééééééééééééz???, fahéj???... Aztán mikor elkészültem, és az egész lakást átjárta a mennyei illat, lemeózta egyenesen a serpenyőből. Aztán evett még egy falatot, majd egy újabbat :-) És ódákat zengett róla :-)






Mézes-birsalmás csirkeragu




Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 közepes darab birsalma
  • 2 közepes alma
  • 1-2 ek. méz
  • fátyolnyi őrölt fahéj és gyömbér
  • sok-sok (frissen) őrölt bors
  • pici só


Kezdjük a birsalmával, picit elő kell főzni. Mossuk meg alaposan, majd vágjuk négy darabra. Enyhén cukros vízben főzzük 5-10 percig, míg kissé megpuhul, de maradjon vágható, ne főzzük szét! Főzőléből kiemelve könnyedén kiszedhető a magháza, s falatnyi darabokra vágható.

A vöröshagymát szeljük vékony karikákra, fonnyasszuk meg kevés olajon. Dobjuk rá a felkockázott csirkemellet, kevergetve süssük fehéredésig. Ekkor adjuk hozzá az előkezelt birsalmát, valamint a meghámozott, és szintén kockákra vágott almát is.

Kevergessük néhány percig, ha kell, kevés vizet önthetünk alá. Csorgassuk rá a mézet, élénk tűzön 2 perc alatt karamellizáljuk a húsra, a gyümölcsre. Ízesítsük fahéjjal, gyömbérrel, sok borssal és csipet sóval.

Forraljuk össze az ízeket, majd azon forrón, párolt rizzsel tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2010/Mautner Zsófi



7 megjegyzés:

  1. A csirkemell édesen elkészítve is nagyon finom, szóval a birsalma, alma, méz párosításával is mennyei lehetett:) Én is imádom a birsalmát, főleg a mamikám által eltett befőttet...tényleg, szerinted befőttel készítve is tökéletes lesz? Gondolom akkor kihagyható a recept leírás első bekezdése...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés vagy, ami a befőttet illeti :-) Nyugodtan használd, és így igaz, azt már nem kell előkezelni. Esetleg a méz mennyiségét is lehet csökkenteni, nehogy túl édes legyen a befőtt szirupjától :-)

      Törlés
  2. Abirsalma és a méz remek párosítás. A méz gyakran szerepel sűlt húsoknál, nem csak az íze, de a szép színe miatt is. Én imádom.
    Az én gyűjtőblogom elkerülte a figyelmed? Gasztrobloggerek színe-java
    http://gasztrobloggerek.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  3. Azt el is hiszem hogy nagyon jó illata lehetett mikor készítetted! Nagyon guszta és finom lehetett!Birsalmám sem befőtt, sem natur sajnos nincs, pedig nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  4. ...és mennyi elfekvőben lévő birsalmád van még?? :))
    Mi imádjuk az ilyen "keverős" ételeket, a husit gyümölcsökkel és ilyesmi, szóval ez nálunk nyerő "cucc" nagyon. Ráadásul most épp éhes is vagyok - kellett nekem idetévednem. :)

    VálaszTörlés
  5. Uhh...ez nagyon tuti recept! Már most nekiállnék elkészíteni, de nekem nincs birsalmám elfekvőben...küldhetnél, különben kénytelen leszek beszerezni! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.