2012. április 18., szerda

Túrós-almás minipalacsinták




Második fordulójához érkezett ez a klassz játék, melyben minden résztvevő sorsolás útján kap egy blogger-párt, akinek a repertoárjából megfőz egy neki tetsző ételt. A házigazda ezúttal Adél.

Megint csak azt mondom, hogy csuda dolgokra, receptekre lehet bukkanni, mialatt alaposan elmerülünk más konyhájában :-)

Nekem most a Naspolyakonyha jutott, szemem-szám elállt, mikor körbenéztem nála! Olyan elképesztő recepteket találhattok, mint pl. Bulgur csalánnal és komlóhajtással, Tavaszi vadsaláta, Vajban párolt csalán és salátaboglárka, emellett sok-sok saláta, édesség, és egyéb finomságok.

Nem voltam elég bátor, hogy csalánhoz nyúljak, így egy könnyen elkészíthető palacsintát - Naspolyáéknál lepcsánkát - választottam. Hétvégén például reggelire kitűnő, de mehet tízóraira vagy uzsonnára is, tetszeni fog!




Túrós-almás minipalacsinták


Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • 4 púpos ek. liszt
  • 1 nagyobb alma
  • 2-3 ek. cukor (ízlés szerint)
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • csipet só
  • esetleg egy fél citrom/narancs reszelt héja


A túrót elkeverjük a tojások sárgájával, a cukorral, fűszerekkel, citrushéjjal, a hámozott és durvára reszelt almával és a liszttel, majd összeforgatjuk a két tojásfehérje keményre vert habjával.

Felforrósítunk egy serpenyőt, majd kevés vajat/olajat használva 1-2 evőkanálnyi masszát halmozunk bele, elsimogatjuk a kanál hátával a tetejét. Addig sütjük, míg az alja megszilárdul, ekkor óvatosan alányúlunk egy lapáttal, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Ezt az oldalát is aranyszínre sütjük.

A kész kis palacsintákat mézzel, lekvárral tálaljuk.


9 megjegyzés:

  1. De szeretem az ilyen palacsintákat! :) nyammm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lassacskán majd jöhet uzsonnára nálatok :-)

      Törlés
  2. Milyen fura, mi a mások által tócsninak hívott ételt nevezzük lepcsánkának, amit halottam már görhönyként is emlegetni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is csodálkoztam az íráson, hogy náluk a túrós tésztájú palacsinta a lepcsánka.
      Nálunk meg a sós, reszelt krumplis kis lepényke, ami tócsi, cicege, macok meg cinke művésznevekre is szokott hallgatni :-))

      Törlés
  3. Jelentem, nálunk is tócsni ami sós! Mindegy minek hívjuk, a recept tök jó!!!

    VálaszTörlés
  4. Jól néznek ki a palacsinták:) Nálunk ez a lepcsánka-dolog simán egy családi félreértés szerintem, de így szoktam meg gyerekkoromtól, így már a lányom is lepcsánkának hívja az ilyesmiket. Örülök, hogy tetszenek a receptjeim, a csalánt próbáld ki bátran (kesztyűben:)), meg a komlót is, bárhol megtalálható mindkettő, a komlónak még 1-2 hétig van szezonja.

    VálaszTörlés
  5. Hú, de jó, h rátaláltam a bejegyzésre, már épp írni akartam, mert még nem küldted el nekem a linket.
    Nagyon guszták lettek, köszi a játékot...de el tudnád küldeni az afraasutode@gmail.com címre a linket?
    Kösziii :)
    Üdv: Adél

    VálaszTörlés
  6. Új kedvencünk, az almát meg reszelve tegyük bele, ugyi? Lizann


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ott a pont :-) Igen, reszelve :-) Köszönöm!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.