2012. május 22., kedd

Tonhalas-újhagymás pupusa



Személy szerint én Marisznál láttam ezt a receptet először, de nagyon sokan elkészítették, ahogy elnéztem :-)

Meg is értem a népszerűségét! Villámgyorsan elkészíthető, olyasmi, mint egy tortilla, nincs kelesztési-várakozási idő, röpke formázás és már süthető is ez a töltött lepény! 

Nálunk nagyon menő az ilyesmi kaja, ezért is annyi, de annyi dicséretet kaptam, mintha nem is tudom, mit tettem volna az asztalra :-)

A tölteléket a tonhalas melegszendvics kencéje ihlette, szerintem telitalálat volt, de ez voltaképpen tetszés-ízlés-hűtőtartalom szerint variálható.

Egy jó hideg sört készítsünk utána kézközelbe!



Tonhalas-újhagymás pupusa

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 0,5 dl olaj
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1 kk só

A töltelékhez:
  • 1 doboz natúr v. olajos lében eltett tonhalkonzerv
  • 1 tubus natúr ömlesztett sajt
  • fél fej lilahagyma/kis csokor újhagyma (vérmérséklet szerint)
  • 5 dkg feta (elhagyható)
  • só, őrölt bors

A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Viszonylag lágy tésztát fogunk kapni, lehet nem szükséges az összes víz, apránként adagoljuk.

A tésztát 6 egyenlő részre vágjuk, majd lisztezett munkalapon egyesével körlappá nyújtjuk.

A töltelékhez a tonhalat lecsöpögtetjük, összekeverjük az ömlesztett sajttal, a felaprózott hagymával, az elmorzsolt fetával, sózzuk, borsozzuk.

Minden egyes tésztakorongra halmozzunk a töltelékből, majd a tenyerünkben fogjuk össze egy batyuvá, jól csipkedjük össze a széleket, hogy sütés közben ki ne folyjon belőle a töltelék!

Ezután lisztezett munkalapon óvatosan nyújtsunk a megtöltött tésztabatyun, hogy lapos lepényeket kapjunk, de vigyázzunk rá, ki ne szakadjon!




Egy serpenyőt szárazon forrósítsunk meg, majd oldalanként 3-3 perc alatt süssük készre a töltött lepényeket.

Azon frissiben már tálalhatunk is!




4 megjegyzés:

  1. Ez jó, nagyon jó, mondjuk én, mivel nem vagyok tonhal rajongó, előre kicsit megsütött kolbász és bacon darabokat tennék bele, vagy füstölt sonkakockákat:-))))))

    VálaszTörlés
  2. Jól sikerült a pupusád! Én még nem ettem olajos halat, egyszer meg kéne próbálnom, a férjem biztosan szeretné.

    VálaszTörlés
  3. De jóóóóóó !!!! Sajnos nálunk sincs kulcsa az ajtóhoz a tonhalnak, meg az olajos halnak. Szerintem valami más fincsi töltelékkel is klassz lenne. A hagymát meg hozzágondolom epeügyileg :)

    VálaszTörlés
  4. Újabb recept mentve az elkészítendők közé! Imádom az ilyen lepényeket, ezt pedig még egyszerűen és főleg gyorsan is el lehet készíteni! A töltelékről pedig már ne is beszéljünk: tonhal, sajt, feta... (itt nyeltem egy nagyot)! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.