2012. június 16., szombat

Citromos-bazsalikomos keksz




Már sülés közben kész voltam az illatától. Alig vártam, hogy ehetőre hűljön. Beleharaptam, és rögtön kicsúszott a számon: uramisten, ez baromi jó!

Omlós. Ropogós. Egyszerre édes és citromosan savanykás. Plusz a friss bazsalikom. Istenkirály, komolyan mondom!


Ráadásul percek alatt, villámgyorsan kész: mérés, összeállítás, formázás, sütés kb. fél óra - és kész a keksz.

Ki ne hagyjátok :-)




Citromos-bazsalikomos keksz


Hozzávalók kb. 16 darabhoz:


  • 14 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 1 fél citrom reszelt héja
  • 1-2 tk. friss citromlé
  • 8-10 nagy levél apróra vágott friss bazsalikom
  • csipet só


A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

Két tenyerünk között kisebb diónyi gömböket formálunk a tésztából, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Egy pohár aljával vagy sütipecséttel keksszé lapítjuk a kis gombócokat, majd 190 fokosra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.

Akkor jó, ha a kekszek széle aranybarnára pirul. Tepsin hagyjuk kihűlni, mert közvetlenül sütés után még meghökkentően lágy, de ahogy kihűl, elnyeri csodálatos ropogósságát.

Kínáljuk kávé, tea mellé, de uzsonnának sem utolsó egy pohár hideg tejjel vagy gyümölcslével!



12 megjegyzés:

  1. Engem meggyőztél! A beharangozó majdnem annyira tetszik mint a recept :D

    VálaszTörlés
  2. Jól is néz ki, dícséretet is kapott, és érdekel is a bazsalikom-citrom páros, mindeképpen kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  3. Bár tortafüggő volnék a nevem szerint, mostanában inkább hajlok a gyorsan elkészíthető, olcsóbb nassok felé, mint muffinok, kekszek...
    Ez biztos ki lesz próbálva.

    VálaszTörlés
  4. Én nem vagyok nagy kekszrajongó, de mostanában a meleg miatt egyre jobban "hajlok" a kekszek felé. :) Ráadásul olyan jóízűen írtál erről a kekszről a bevezetődben, hogy most azonnal meg szeretném kóstolni... Na, dobsz egyet? :P

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg isteni! Ma sütöm 2 hét alatt 4. alkalommal :)

      Törlés
  6. Hogy lehet egy klassz kekszhez (CSAK) 16 db-ra megadni a hozzávalókat? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a próbasütés adagja :-) És ha nem jön be? :-DD De kár volt félni, mert szenzációs!

      Törlés
  7. Itt megtalálod ezt a receptet, mint vágyfokozó desszert. http://socfest.hu/gasztro/tipp-hopp/szerelemes-receptek

    VálaszTörlés
  8. Szia Viki! Nagy kekszrajongó vagyok, az eddigi kedvenceim a csokis-narancsos és a zabpelyhes többféle verziója. :) Szerinted ez a recept bazsalikom helyett gyömbérrel is működne? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan finom lesz, gondolj a teli teakra, milyen finomak!

      De tedd probara fel adaggal a bazsalikommal is, meghokkentonek tunik, de kaprazatos :-)

      Törlés
    2. Biztosan finom lesz, gondolj a teli teakra, milyen finomak!

      De tedd probara fel adaggal a bazsalikommal is, meghokkentonek tunik, de kaprazatos :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.