2012. június 2., szombat

Málnás csokitorta




Még az eperszezon előtt készítettem, kerti bokorról csipegetett, aztán fagyra tett málnából, de szerintem friss eperrel is fantasztikusan finom - ez ne tántorítson el senkit!

Az alap a Tészta varázsból származik, egyszerűen imádom ezt a hibátlan, ropogós, omlós tésztát! A krémnél már kicsit csaltam, mert nem mindenki olyan perverz, mint én, miszerint a csokit akár kanállal is :-DD

Nagyon jó lett! Omlós, vékony tészta, a savanykás málna, és a tömény, mégis könnyed csokikrém... Még most is összefut a nyál a számban, ha rágondolok :-))






Málnás csokitorta


Hozzávalók:


A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 tk porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek. hideg tej


A töltelékhez:

  • kb. 25 dkg málna (eper)
  • 2,5 dl habtejszín
  • 5+5 dkg étcsokoládé
  • 1-2 ek. cukor
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg vaj


A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, sóval, cukorral. Hozzáadjuk  a tojást, majd a hideg tejet, és sima, rugalmas tésztává gyúrjuk.

A tortához 25 dkg-nyi tésztára van szükségünk (az összmennyiség 40-45 dkg!). Egy 22 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, majd a 25 dkg tésztát körlappá nyújtjuk, és úgy béleljük ki vele a tortaformát, hogy legyen egy 2-2,5 cm magas pereme. Hűtőbe tesszük min. 30 percre.

A maradék tészta fóliába csomagolva a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hónapig is eláll - én aztán mini islereket sütöttem belőle.

Ha a tészta áthűlt, 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig vakon sütjük: a nyers tésztát letakarjuk sütőpapírral, a sütőpapírra valamilyen nehezéket teszünk, ami lehet bab, lencse, rizs vagy kerámiagolyó. Sütés után a nehezéket papírral együtt óvatosan eltávolítjuk, a tésztát hűlni hagyjuk.

A krémhez felforraljuk a tejszínt, hozzáadjuk a kakaóport, a cukrot és 5 dkg csokoládét. Simára keverjük, teljesen hidegre hűtjük hűtőben. Hűlés után egy viszonylag sűrű, szilárd masszát kapunk, melyet robotgéppel pörgessünk ki 1-2 perc alatt könnyű krémesre.

A málnát/epret törjük kissé össze villával, de ne pépesre. Simítsuk a kisült tésztakéregbe, öntsük rá a csokis tejszínkrémet.

A maradék 5 dkg csokoládét olvasszuk össze 5 dkg vajjal (mikróban 500W-on 1-2 perc vagy gőz fölött) és simítsuk a csokikrém tetejére.

Fogyasztásig tartsuk hűtőben, de tálalás előtt érdemes kivenni kb. fél órával, hogy igazán kijöjjön a csoki és a friss gyümölcs harmonikus íze!



14 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki, nekem málna és eper is jöhet, minden gyümölcsöt szeretek. Ebből most be tudnék nyomni egy embres szeletet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is a kedvenceim! Isteni a málna-csoki kombó :-)

      Törlés
  2. Imádom!!! Imádom!!! Vagyis csak imádnám, mert sajnos hiába nyitom ki az ablakot, ebből már nekem nem jut.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emlékszem a tiédre Gizike :-) Hihi, nagyon nekünk való :-)))

      Törlés
  3. Csodás! Már kezd pirosodni a bokrokon a málna első terméshulláma. Látom rajtuk, hogy így szeretnék végezni. :DDDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húha, már érik a málna??? Jó dolguk lesz ebben a tortában :-)))

      Törlés
  4. Most legszívesebben azonnal nekilállnék, csak nincs itthon semmi gyümölcsöm. Le vagyok törve...:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csiperke, irány a kiskert - vagy a piac, bolt! Ki ne hagyd :-)

      Törlés
  5. Ez igazán kedvemre való, elteszem a magamnak receptet, ha szabad:) meg mennék kóstolni is szívesen;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy szabad-e? Naná! Igazi boldogsághormon, receptre írnám fel :-)

      Törlés
  6. Ahh... ez a csokitorta egy igazi mese! Szerelem volt első látásra!

    VálaszTörlés
  7. Óh csoki-málna. Alig várom, hogy zsák számra vehessem a málnát:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.