2013. január 4., péntek

Sajtos makaróni



Ha egy ételből instant változatot készítenek, csak hogy minél kevesebb munkával minél hamarabb élvezhessék a nap bármely szakában az ízét - nos, szerintem azt egyszer egy életben lehet, hogy érdemes megkóstolni :-)))

Biztosan sokan hallottatok már arról a bizonyos sajtos makaróniról, amiért egyszerűen megőrülnek az amerikaiak, s amely szó szerint más tészta, mint a mi főtt makarónink, tetején reszelt sajttal, esetleg tejföllel.

Tettem tehát egy próbát, milyen lehet ez a csoda fogás, s el kell ismerjem: egyszerű és jó! A teteje ropogós, belül krémes, sajtos tésztaszálak - s kb. egymillió kalória :-)))






Sajtos makaróni

Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg liszt
  • 4-5 dl tej
  • 1-2 tk (dijoni) mustár
  • 15-20 dkg sajt (ementáli, füstölt, lehetőleg valami karakteresebb ízvilágú legyen)
  • 25 dkg makaróni
  • só, bors


A tésztát a szokott módon, lobogó, sós vízben al dente-re (fogkemény) főzzük, leszűrjük, melegen tartjuk.

A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, majd ha megpuhult, hozzáadjuk a lisztet. 1 percig kevergetjük, hogy nyers ízét elveszítse, majd apránként felöntjük tejjel, és sűrű mártássá főzzük. 

Hozzáadjuk a reszelt sajt 3/4 részét és a mustárt, sóval, borssal ízesítjük, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával.

Egy jénait kivajazunk, belesimítjuk a sajtos tésztát, tetejét meghintjük a maradék sajttal, és 180 fokos sütőben a sajt pirulásáig (kb. 25 perc) sütjük.


Ihlet: Rachel Allen

1 megjegyzés:

  1. Ez a recept nálam is megvan, csak még nem jutottam hozzá, majd ínségesebb januári-februári hétköznapon, én angol receptként ismerem, mármint, hogy ez az angolok kedvenc sajtos tésztája, de biztos az amerikaiak is imádják, hát finom is, a kalóriák meg kit érdekelnek ha jó valami:-)))))

    VálaszTörlés