2013. január 23., szerda

Édes-savanyú gyömbéres csirke



Pont olyan, mint amilyet "Benbácsi" főz! E és mindenféle adalék nélkül, a ráfordított munka mennyisége pedig igazán csak egy picivel több.

Évente 1-2 alkalommal vettem üveges mártást, de ezt az ételt megkóstolva többet nem fogok :-)

Érdemes kipróbálni, amondó vagyok!





Édes-savanyú gyömbéres csirke


Hozzávalók:

  • 2 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 50 dkg csirkemell
  • 2 kaliforniai paprika (lehet vegyes színű)
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 doboz konzerv ananász
  • diónyi, de inkább nagyobb friss gyömbér
  • 1 ek. étkezési keményítő



A felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott, almareszelőn durvára reszelt répát, majd néhány perc párolás után rádobjuk a falatnyi kockákra vágott csirkemellet is.

Élénk tűzön kevergessük mindaddig, míg a hús kifehéredik.

Rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, lepirítjuk, hogy nyers, savas ízét elveszítse. Hozzáadjuk a kockákra vágott paprikákat, valamint az ananászkonzervet - levével együtt. Ha nagyok az ananászdarabok, nyugodtan vágjuk falatnyira.

A gyömbért tisztítsuk meg: egy kiskanállal (!) óvatosan kapargassuk le a héját, mintha csak újkrumpli lenne, ne hámozzuk zöldséghámozóval, mert a héj alatt található a legtöbb íz- és illatanyag. A reszelő finom fokán reszeljünk bele a zöldséges raguba vérmérsékletünk szerinti mennyiséget - ne sajnáljuk, ez fogja megadni az étel karakterét!

Néhány percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek, ízesítsük sóval.

A keményítőt keverjük el kevés vízzel, majd adjuk a mártáshoz, s egy perc alatt forraljuk ki. Kóstoljuk, ha kell, korrigáljuk az ízeket gyömbérrel vagy sóval.

Forrón, párolt rizzsel vagy kínai tésztával tálaljuk.




Egy patika újságból ollóztam a receptet :-)


12 megjegyzés:

  1. Üveges mártás?!...brrrr, kiráz tőle a hideg. Viszont egy jó édes-savanyú-gyömbéres csirkéért akár 100 km is hajlandó vagyok megtenni! De ezek után elég lesz a konyhámba kimenni érte! Köszi a receptet:)

    VálaszTörlés
  2. Jah, hát igen, aki még a patikában kezébe nyomott újságban is a receptet látja meg, drági, az menthetetlen!!!! Egyébként gyanítom nemsoká kipróbálom! Ha csak tehetem a véleményem nekem is ez a konzervkajákról!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp nem volt betegség műsoron, így továbblapoztam az akciós patikaszereken :-DD

      Tuti, próbáljátok ki!

      Törlés
  3. Szuper! :) A hozzávalókat és a képeket elnézve nagyon finom lehet, mentve az elkészítendők közé! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abcug üveges édes-savanyú :-DDD

      Törlés
  4. Jelentem, ma megfőztem, és nem okozott csalódást! Még szárított őrölt gyömbérrel sem. Tegnap találtam rá a blogra, eddig kb. minden receptnél megállapítottam, hogy na, ezt ki fogom próbálni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett!

      A kedves visszajelzésnek szintén, finom falatokat kívánok Nektek :-)

      Törlés
  5. Szia Viki!
    Megcsináltam, ISTENIIIIIII :))) Remélem nem bánod, de bejegyzés lett belőle ;)

    http://papazsiroskenyer.blogspot.hu/2013/02/edes-savanyu-csirkemell_19.html

    Köszönöm:
    Hugi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Hugi! Nagyon örülök :-)))) Köszönöm szépen :-))

      Törlés
  6. Ma is Tőled főzök :-) ez az egyik kedvenc receptem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldog, boldog :-))))))

      Ezt mi is nagyon-nagyon szeretjük :-)

      Törlés