2013. április 29., hétfő

Tészta tavaszi zöldekkel



Hisz szezonja van a zöldeknek! Itt a spárga, itt a gyönyörű újhagyma és a friss spenót - bár a borsó még a fagyról került bele.

Hihetetlenül üde, könnyű tésztás fogás, sok-sok zöldséggel, citrommal, s a húsevők sem hiányolták belőle a húst :-)

Elkészíteni kb. annyi, míg felforr a főzővíz és al dente-re fő a tészta.

Ajánlom :-)



Tészta tavaszi zöldekkel


Hozzávalók:

  • 1 csokor újhagyma (általában 5 szál szokott lenni)
  • 2+2 ek. olaj
  • 20 dkg friss spenótlevél
  • 1 köteg zöld spárga (25-30 dkg)
  • 1 karcsú cukkini
  • 20 dkg zöldborsó (fagyasztott/konzerv)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tubus ömlesztett sajt
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • só, bors
  • 40 dkg száraztészta
  • a tetejére parmezánforgácsok

Felteszünk egy nagy fazék vizet forrni, s ha lobogva forr, só és pici olaj hozzáadásával a tészta zacskóján előírt idő alatt megfőzzük a tésztát.


Míg a tészta fő, elkészítjük a "zöld ragut": az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A cukkini két végét levágjuk, falatnyi darabokra vágjuk.

A spárga esetlegesen fás végeit letörjük - fogjuk egyszerűen kézbe, s ahol magától eltörik lenn a szára, törjük is le, ez általában 1-2 cm-es darabka szokott lenni. Vágjuk fel a sípokat 2-3 cm hosszúra, külön figyelve a csúcsokra!

A spenótot öblítsük át, s vágjuk durván 2-3 darabra.

Kevés olajon megpároljuk az újhagymát, majd hozzáadjuk a cukkinikockákat, a spárga feldarabolt szárait (a csúcsot a legvégén!), a fagyott borsót. Kevergetve néhány perc alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a spenótleveleket, ami rémületesen soknak tűnik, de 1-2 perc, és a hő hatására töredékére fog összeesni! 

Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával és ízlésünk szerint friss citromlével. Hozzáadjuk a tömlős sajtot és a tejfölt, végül a spárga félretett rügyeit.

1-2 perc alatt kiforraljuk.

A frissen főtt tésztával és parmezánnal tálaljuk.



Ihlet átdolgozva: GoodFood 2012. május

1 megjegyzés:

  1. Nem igazán vagyok oda a tésztákért, de ezzel az isteni zöldséges raguval nagyon finom lehet! :) Olyan étvágygerjesztő, nagyon jól hangzik! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.