2013. május 1., szerda

Szilvás gombóc keksz



A fahéjas keksz - nálunk a mérete miatt fahéjas bogyó :-) - íze annyira, de annyira emlékeztetett Mama szilvás gombócára, hogy nem hagyott nyugodni a gondolat.

Mama is ugyanilyen bőkezűen adagolta a fahéjat a gombócba, vagy a szilvabefőttbe, gyümölcslevesekbe.

Mit volt mit tenni :-), vettem egy csomag aszalt szilvát, és a pici bogyókat szépen egyesével megtöltöttem kis darabka szilvával. 

Mesés lett...

Szilvás gombóc keksz :-)))




Szilvás gombóc keksz


Hozzávalók 3 gáztepsinyi falatnyi "bogyóhoz":


  • 2 nagy tojás
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg (barna) cukor
  • 60 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 1 csomag (20 dkg) puha aszalt szilva

A fahéjas kéreghez:
  • 4 ek. kristálycukor
  • 2 ek. (!) őrölt fahéj

A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a fahéjat, a vaníliát és a sütőporral elkevert lisztet, majd jól formázható tésztává gyúrjuk.

A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal.

Az aszalt szilvát - méretétől függően - 3-4 kis darabkára vágjuk. Ha nagyon száraz, áztassuk be pici vörösborba, de ha gyerekek is esznek belőle, egyszerűen csak langyos vízbe. Amit én vettem, csodásan puha volt, szinte szilvalekvár-szerű, így az áztatás elmaradt.

Két, éppen hogy csak nedves tenyerünk között diónyinál kisebb gombócokat formálunk úgy, hogy a közepébe 1-1 falat aszalt szilvát rejtünk, összezárjuk a tésztát, és meggömbölyítjük, majd megforgatjuk a fahéjas cukorban, hogy körös-körül bevonja.

A golyókat sütőpapírral borított tepsire ültetjük egymáshoz nem túl szorosan, mert picit terülni és nőni fognak, és 180 fokra melegített sütőben kb. 6-8 perc alatt készre sütjük.

Akkor jó, ha picit megszínesedik az alja, és egyik-másik golyó kirepedezik.


13 megjegyzés:

  1. Ez remek ötlet!Nagyon finomnak néz ki :)

    VálaszTörlés
  2. hű... klassz nagyon. kipróbálandó :)

    VálaszTörlés
  3. A szilvás gombóc egyik kedvenc ételük a gyerekeimnek. Mekkora ötlet keksz formájában is! :-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm :-) Próbáljátok ki, annyira, de annyira szilvás gombóc-feeling :-)))

    VálaszTörlés
  5. UHHH! Ezt még ma muszáj leszek elkészíteni!:)

    VálaszTörlés
  6. Ez valami mesésen hangzik, ki kell próbálnom! :) Ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  7. Huhh, nagyon szaladtam, hogy ideérjek, mielőtt elfogy előttem!;)szuper!!!!

    VálaszTörlés
  8. Nahát, hogy Te miket kitalálsz! Ránéztére teljesen olyan, mint a főzött szivásgombóc. Mesésen jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűséges! :) Felvéve a kipróbálandók listájára! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.