2014. január 3., péntek

Fokhagymás-tejfölös kenyér



Hirtelen felindulásból elkövetett kenyér, ráadásul nem más, mint a foszlós tejfölös-fokhagymás kifli tésztája megfonva és hasábformában kisütve.

Elég veszélyes darab... Az illata őrületesen csábító, és frissen, langyosan szinte lehetetlenség abbahagyni az eszegetését, csak úgy önmagában, minden nélkül, egyik szeletet a másik után...

Lehetetlenség elrontani, tegyetek vele egy próbát :-)





Fokhagymás-tejfölös kenyér

Elkészítési idő: 2,5 óra (ebből 1,5 óra dagasztás-kelesztés, 30 perc pihentetés, 30 perc sütés)

Hozzávalók egy 10x30 cm-es hasábformához:


  • 2 dl víz
  • 1 dl tejföl
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/3 kocka friss élesztő


A tetejére:
  • szezámmag/lenmag/tökmag - kinek-kinek ízlése szerint



A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd három egyenlő nagyságú darabra vágjuk. A darabokat egyesével hurkává sodorjuk, s a tésztaszálakat egyszerű hármas fonással megformázzuk, mintha csak egy copfot fonnánk.

A formázáskor figyeljünk rá, hogy a kész fonat hosszúsága ne haladja meg a sütőforma hosszát!

A hasábformát kenjük ki valamilyen zsiradékkal vagy béleljük ki sütőpapírral, és fektessük bele a kenyérfonatot. Takarjuk le konyharuhával, és langyosan helyen hagyjuk duplájára kelni.

Ha megkelt, tetejét kenjük le vízzel, szórjuk meg tetszés szerinti magokkal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe (aljában legyen kis pikszis víz), és süssük készre a kenyeret kb. 30 perc alatt. Ha szép aranybarna a teteje, készen van.

Hagyjuk hűlni a formában néhány percig, majd borítsuk rácsra, hogy minden oldalról egyenletesen tudjon hűlni.

Várjuk meg türelmesen, míg minimum langyosra hűl, aztán szeleteljük.





12 megjegyzés:

  1. Hmmm... nagyon csábító, ahogy leírtad, vagy inkább lefestetted elénk ezt a kenyérkét. Azt hiszem teszek vele egy próbát.

    VálaszTörlés
  2. Istenien hangzik, nagyon fincsi lehet! :) Gyönyörű kívül-belül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) Két ültő helyre el is fogyott :-)

      Törlés
  3. Most néztem vissza az ünnepek alatti, körüli konyhai tevékenységeidet. Csupa szépséget, finomságot készítettél, és kedves tőled, hogy építő gondolatokat, idézeteket is közreadtál.
    Legyél ilyen a 2014-es évben is! Egészséget, boldogságot,szeretetet kívánok!
    Ja, és nagyon jól sikerült, szép a kenyered is!

    VálaszTörlés
  4. Kívül-belül gyönyörű! De finom lehet! Ki is fogom próbálni...Guszta!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon megfogott a recepted es szeretném megkérdezni, hogy ha nincs kenyersuto gépem, akkor hogyan történik a tészta elkészítése?! Soha nem csináltam meg ilyet es nem is olvastam meg kenyeres recepteket, de ez valamiért most felkeltette a figyelmemet es szeretném elkészíteni!
    Előre is köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann!

      Langyosíts meg 1 dl vizet (pl. mikróban), ne legyen túl meleg, csak langyos. Oldd fel benne cukrot, majd az élesztőt, tegyél hozzá egy kanálka lisztet (az egész mennyiségből elvéve), és langyos helyed hagyd, hogy tele legyen vele a bögre-tálka, jó habos legyen!

      A lisztet keverd el egy tálban a sóval, a maradék langyos vízzel és a tejföllel, a felfuttatott élesztővel, majd a zúzott fokhagymával, és robotgéppel vagy puszta kézzel gyúrd addig, míg el nem válik a tál oldalától és a kezedtől, szép ruganyos gömböcöt kell kapnod.

      Ezután letakarva hagyd, hogy duplájára keljen a tészta, ez a hőmérséklettől függően 40-60 perc is lehet.

      Innentől a metódus teljesen megegyezik a receptben leírtakkal.

      Remélem, tudtam segíteni, sok sikert és finom kenyeret kívánok :-)

      Törlés
  6. Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást! Azóta, elfeledkeztem erről a receptrol, de most eszembe jutott, megkerestem es örömmel olvastam, hogy választ is kaptam tőled! Elnézést, hogy hónapokkal később válaszolok, ám, remélem egy kicsit jóvá tehetem azzal, hogy a holnapi nap /illetve ma/ elkeszitem!

    Meg egyszer köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann! Örülök, hogy eszedbe jutott, és hogy mégis kipróbálod :-) Sok sikert hozzá, remélem, ízleni fog Nektek!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.