2015. február 7., szombat

Fokhagymás-rozmaringos krumplis pogácsa


Természetesen a maradék krumplipüré újrahasznosításából született ez a pogácsa :-)

Jegyzetelgettem menet közben, miből mennyi, hogyha jó lesz, megmutatom.

Annyira nagyon jó lett, hogy egy héten belül kétszer adtam elő :-)

Foszlós a krumplitól, illatos-aromás a rozmaringtól, és nagyon jól áll neki az az egészen kicsi fokhagyma!

Ellenállhatatlan... Főleg langymelegen...





Fokhagymás-rozmaringos krumplis pogácsa

Elkészítési idő: 2,5 óra

Hozzávalók 2 gáztepsinyi pogácsához:


  • 30 dkg krumplipüré
  • 10 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott ek. só (azért óvatosan, inkább két részletben)
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tk apróra vágott, friss rozmaring (ha nincs, csapott mokkáskanálnyi őrölt - nagyon aromás!)
  • 50 dkg liszt



A tetejére:

  • 1 tojás
  • 10-15 dkg reszelt sajt




A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Az 50 dkg-nyi lisztből elveszünk egy evőkanálnyit, ezt is elkeverjük az élesztős tejben, langyos helyen állni hagyjuk, míg az élesztő szépen felhabosodik.

A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a krumplipürét, a zsírt, a tejfölt, a tojást, borsot és a sót, megszórjuk a rozmaringgal, hozzázúzzuk a fokhagymát, végül a felfuttatott élesztőt is beleöntjük.

Rugalmas, lágy tésztát dagasztunk belőle, ha szükségesnek látjuk, apránként adjunk hozzá pici langyos tejet vagy tejfölt - ez nagyban függ mind a tojás nagyságától, mind a krumplipürénktől, azt hogyan készítettük el korábban.

Takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.

Fátyolszerűen szórjuk meg liszttel a felületét, éppen hogy csak, majd hajtogassuk: a tészta felső harmadát le középre, az alsó harmadát fel középre. Bal harmadát be középre, s végül rá a jobb tésztaharmadot is - egy dundi tésztacsomagot kell kapjunk.

Pihentetés nélkül dolgozunk vele tovább: a munkalapot nagyon vékonyan újra belisztezzük, és kinyújtjuk újra a hajtogatott pogácsatésztát, kb. kétujjnyi vastagságúra.

Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb "szabáshulladék" keletkezzen. A lehulló tésztarészeket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatjuk.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a pogácsákat, és hagyjuk őket kelni még 20 percig.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel.

A pogácsák tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a pogácsák! Én nem vagyok nagy barátságba a a rozmaringgal, de talán nem érezni túl intenzíven az aromáját, így engedelmeddel leemeltem egy-két (három ...) pogácsát. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy káprázatos rozmaringbokor az erkélyünk alatt, és szirénhangokat hallat, hogy tépjek róla :-DD

      A fokhagymával nagyon jó barátok, nem volt tolakodó rozmaring íze, aki kóstolta - imádta :-)

      Törlés