2015. február 1., vasárnap

Aszalt szilvás zsebes karaj



Számtalan változat található a neten zsebes karajból.

A megszokotthoz képest ez most csontos-bőrös húsból készült, egyrészt ilyen volt a hentesnél :-))), másrészt a csontos hús szerintem sokkal finomabb!

A töltelékébe nálam most aszalt szilva került, mert éppen nyitva volt egy zacskónyi. Rozmaring természetesen, mert nem hagy nyugodni az a hatalmas bokor :-) Baconszalonna, sajt és vöröshagyma, kb. 2 órányi várakozás - és tálalhatjuk is!

A tetején ropogósra sült a bőr, és a sós-édes ízek csodásan átjárták a húst...






Aszalt szilvás zsebes karaj


Elkészítési idő: 3 óra


Hozzávalók:

  • 1,5 kg csontos, bőrös sertéskaraj
  • 6-8 szelet baconszalonna
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1+1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg karakteresebb ízű sajt, pl. ementáli
  • 1 nagy ág friss rozmaring
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 alma, pl. Golden
  • 1 ek. zsír
  • só és bors



A karajt megmossuk, éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy gyakorlatilag szinte csontig bevágjuk a szeleteket egymás után.

A szeletek közét sóval és borssal ízesítjük, és kívülről is besózzuk a húst - majd megtöltjük.

Váltakozva rakosgatjuk a "zsebekbe" az aszalt szilvát rozmaringgal, baconszalonnát, hagymaszeleteket, vastag sajtszeleteket.

Tepsibe tesszük.

Mellédobjuk a maradék rozmaringot, a vastag szeletekre vágott, tisztított vöröshagymát, egy fej fokhagymát, tisztítva, gerezdekre szedve, és az almát, felnegyedelve.

Aláöntünk kb. 1,5 dl vizet és a zsírt, és szorosan lefedjük alufóliával.

200 fokon kb. 2 órán keresztül sütjük, míg teljesen átpuhul és alaposan átjárják az ízek.

A fóliát eltávolítva süssük a bőrét ropogós pirosra.

Tetszőleges körettel tálaljuk, nálunk most krumplipüré, amelybe tej-vaj-tejföl helyett belekevertem a hús mellett sült hagymát, fokhagymát és almát is - s így eszméletlen finom lett!


1 megjegyzés:

  1. Már megint finomat remekeltél, jövő vasárnapra meg van a menüm. Imádom a blogodat!!!!!!!!!

    VálaszTörlés