2015. február 9., hétfő

Sült almás, kakukkfüves sütőtök krémleves



Krémleves főzés előtt igazán érdemes rászánni az időt a zöldségek (avagy gyümölcsök) megsütésére - egészen, de egészen más íze lesz minden zöldségnek.

Itt egy remek példa a sült zöldségek csodás átalakulásának, és itt egy másik, ha gyümölcsöt sütünk!

Így volt ez jelen leves készítésénél is: minden hozzávalóját sütőpapírral borított tepsibe tettem, fűszereztem, megsütöttem, utána szinte már csak turmixolni kellett :-)

Picit csípős lett, egyszerre sós és édes.






Sült almás, kakukkfüves sütőtök krémleves


Elkészítési idő: 60 perc


Hozzávalók:

  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 db alma
  • 1 sütőtök "nyele", kb. 30-40 dkg
  • só és bors
  • 1-2 ág friss kakukkfű (ha nincs, kb. 1/2 teáskanálnyi)
  • ízlés szerint csípős paprika



A vöröshagymát megtisztítjuk, nagyobb cikkekre vágjuk. Az almát csak megmossuk, és négy darabra vágjuk, magházát kiemeljük.

A sütőtököt meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk.

Az előkészített zöldségeket és az almát sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsire szórjuk, mellétesszük a fokhagymagerezdeket, a kakukkfű ágacskákat. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, átforgatjuk, hogy minden falatot érjen, és 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Nem baj, ha imitt-amott meg is karamellizálódik!

Ha megsültek a zöldségek, az egészet egy fazékba borítjuk. Felöntjük vízzel (esetleg alaplével, ha van).

Felforraljuk, hagyjuk összefőni néhány percig, majd botmixerrel krémesre zúzzuk.

Kóstoljuk meg, korrigáljuk az ízeket, ha szeretjük, tegyünk bele csípős paprikát is!

Azon forrón tálaljuk tetszőleges levesbetéttel, pl. kenyérkockával, vagy sós fetakockákkal!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése