2015. február 23., hétfő

Vörös áfonyás, zabpelyhes keksz



Tízóraira, uzsonnára, vagy egy falat energia sportolás előtt :-)




Akármilyen aszalt gyümölccsel finom, most vörös áfonya volt itthon, de készült már aszalt szilvával és aszalt barackkal, kókusszal is - mindenhogy isteni!




Vörös áfonyás, zabpelyhes keksz

Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:


  • 26 dkg zabpehely (ha van, az apróbb szemű)
  • 10 dkg barna cukor
  • 8 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5-8 dkg dió
  • 17 dkg vaj
  • 2 ek. méz
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 1 mk. mézeskalács fűszer
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 tojás
  • kb. 2 ek. tej




A zabpelyhet, majd a diót (külön-külön) száraz serpenyőben, néhány perc alatt kevergetve megpirítjuk. Ha a zabpehely apró szemű, nem szükséges tovább aprítani, ha nagy méretű, késes betétű robotgépben pörgessük meg pár pillanat alatt, de ne daráljuk le teljesen!

A diót és az áfonyát pici darabokra egy éles késsel.

A cukrot és a mézet keverjük ki a puha vajjal, majd gyúrjuk össze valamennyi hozzávalóval, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nekem elég volt a 2 ek tej, de ez a tojás nagyságától is függ, kinek mennyi szükséges!

A masszából teáskanállal kis halmokat rakosgatunk egy sütőpapírral borított tepsire.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a kekszeket aranybarnára. Akkor jó, ha a teteje is színes, akkor lesz igazán ropogós.

Kihűlés után fémdobozban tároljuk.




2 megjegyzés:

  1. Én is készítettem már vörösáfonyával zabkekszet, úgyhogy tapasztalatból tudom, hogy mennyire finom! Imádom, hogy bármivel variálható! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy mondod :-) A variációknak csak a kamra tartalma szab határt :-))

      Törlés