2015. február 16., hétfő

Teljes kiőrlésű magvas kenyér



Akár hétköznap (este) is bevállalható mutatvány.

Míg felfut az élesztő, kimérjük a szárazanyagokat, aztán egyszerűen összekeverjük egy tálban fakanállal, sütőformába simítjuk, kelni hagyjuk és kisütjük.

Ennyi.

A teljes kiőrlésű liszt mellett van benne pici fehér liszt is, zabpehely és sok-sok mag, nagyon finom kis kenyér sült belőle.

Arról nem beszélve, hogy 2 nap múlva mennyire jó volt a maradékából a pirítós... Az a sok finom mag benne... Hmmmmmmmm...









Teljes kiőrlésű magvas kenyér

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók egy 10x30 cm-es hasábformához:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 7,5 dkg fehér liszt
  • 7,5 dkg magkeverék (nálam most szezám, tökmag és dió)
  • 5 dkg finom szemű zabpehely
  • 1 tk. só
  • 3,5-4 dl langyos víz
  • 1 ek. méz (vagy 1 tk. cukor)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 ek. olaj
  • 1 késhegynyi őrölt kömény (Duendénél olvastam az ötletet, fantasztikus benne)



1 dl langyos vízbe tördeljük az élesztőt, beletesszük a mézet/cukrot és egy evőkanálnyi lisztet, elkeverjük, és hagyjuk felhabosodni.

Addig összekeverjük egy tálban a szárazanyagokat: a kétféle lisztet, a durvára vágott magokat (kicsit hagyjunk a tetejére), a zabpelyhet, sót, köményt.

Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és annyi langyos vizet még, hogy nedves, laza tésztát kapjunk, szinte galuskaállagút.

A hasábformát kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy túllógjon a peremén, belesimítjuk a tésztát. Tetejét szórjuk meg a félretett magvakkal, takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk duplájára kelni.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és süssük a megkelt kenyértésztát kb. 1 órán át. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult, és ha a formából kivéve az alját megkopogtatva kongó hangot ad.

Rácsra téve hűlni hagyjuk.




4 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a magvas kenyereket, de sajnos a férjuram nem eszi meg, ezért nagyon ritkán sütök. :( Ez a kenyérke most nagyon megtetszett, valamikor sort kerítek rá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én férjem sincs érte odáig, de ezt egyszerűen imádta :-) Nyugodtan próbáld ki, ha nem ízlik neki, felszeleteled a maradékot, beteszed a mélyhűtőbe, és mindig lesz friss kenyered!

      Törlés
  2. Ezt én ki fogom próbálni! ;-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.