2015. április 20., hétfő

Krémleves sült zellerből és édesburgonyából



Miután 2 nap nyár után megint ősz lett...

Nem szeretem a zellert, elöljáróban le kell szögeznem - ez a leves viszont fantasztikusan finom! 

Sülés közben a zeller nekem túlságosan markáns íze megszelídült, szépen összesimult a többi zöldséggel, a végeredmény pedig egy sűrű, ízletes, melengető leves lett!






Krémleves sült zellerből és édesburgonyából

Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók:


  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb gumó zeller (kb. 40 dkg)
  • 3 közepes édesburgonya (kb. 30-40 dkg)
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • só és sok-sok bors



A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát cikkekre vágjuk, a zellert és az édesburgonyát kisebb kockákra vágjuk, a fokhagyma maradjon gerezdként.

Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk a zöldségeket, megsózzuk, borssal ízesítjük, meglocsoljuk olívaolajjal, jól átforgatjuk, és 200 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük, félidőben egyszer átkavarva.

Ha picit karamellizálódna a zöldség sülés közben, nem baj!

Ha a zöldségek megpuhultak, borítsuk őket fazékba, öntsük fel vízzel vagy alaplével. Főzzük néhány percig, majd botmixerrel zúzzuk krémesre.

Adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el a levesben, majd még egyszer pörgessük át a botmixerrel.

Forraljuk egyet rajta, kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal.

Levesbetétként kínáljunk hozzá néhány karika egészen szárazra, ropogósra pirított kolbászkarikát!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése