2015. április 7., kedd

Sós Hokkaido kalács hatos fonással



Áttörést hozott a húsvét kalácsfonás témában: az eddig mumus, sehogysemértem hatos fonás próbálkozásomat siker koronázta :-)

Egyszer már tettem egy kísérletet a foszlós kaláccsal, igyekeztem követni egy nagyon részletgazdag, lépésről-lépésre útmutatót, de félúton elvesztettem a fonalat. Persze azért megettük :-))

Most különösebb előzetes tervezgetés nélkül sós kalácsot sütöttem a sonka mellé, tejszínes tésztájút, a nagyon-nagyon régen sütött Hokkaido kalácsot

Míg kelt a tészta, háromszor egymás után megnéztem egy remek oktatóvideót a hatos fonás rejtelmeiről, és végre leesett a tantusz, mit miért és hogyan, mit mi után és hova!

Magabiztosan kisodortam a tésztahurkákat, ide tettem, oda tettem - és elsőre sikerült bizonytalankodás nélkül!

Próbálkozzatok vele bátran, menni fog, egészen biztos vagyok benne :-)





Sós Hokkaido kalács hatos fonással


Elkészítési idő: 1,5 óra dagasztás-kelesztés, 30 perc újrakelesztés, 45 perc sütés, és persze a formázás


Hozzávalók egy szép termetes kalácshoz:


  • 1,5 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csapott ek. (por)cukor
  • 2-3 tk. só


A tetejére:

  • 0,5 dl tejszín
  • 1 tojás sárgája



A tejszínt és a tejet tálkába öntjük, mikróban 700 W-on 1 perc alatt meglangyosítjuk.

Kenyérsütő gép üstjébe öntjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, belemorzsoljuk az egyik sarkába az élesztőt, a másik sarkába kanalazzuk a sót és a cukrot.

Dagasztás-kelesztés programot indítunk. Nézzünk rá, míg dolgozik a gép: ha lágy a tészta, farkincája van, akkor apránként adjunk hozzá lisztet. A tojás nagysága befolyásolja, szükség lesz-e plusz lisztre, max. 1 evőkanálnyira.

Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor a meglangyosított tejszínes tejbe tördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot s egy kevés lisztet a 60 dkg-ból. Hagyjuk, hogy felfusson.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, majd a felfutott élesztőt, és sima tésztát dagasztunk belőle, és langyos helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Hat egyenlő darabra vágjuk, és kb. 40 cm hosszú tésztahurkává sodorjuk a darabokat.

A videóban látható (lásd fent a linken) módon megfonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kalácsot.

Konyharuhával letakarjuk, és kb. 30 percig hagyjuk kelni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy lábaska vízzel az aljában.

A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, szépen lekenjük vele a megkelt kalácsot.

Az előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Akkor van készen, ha gyönyörű aranybarna, és az alját megkopogtatva kongó hangja van.

Emeljük át egy rácsra, hogy alulról is tudjon hűlni, s leghamarabb langyosra hűlve vágjuk meg.


4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, gratulálok! Köszönöm a videót.
    Tekerka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) A videó nagyon nagy segítségemre volt, végre megértettem a fonás lényegét :-)

      Törlés
  2. Nagyon szép lett, gratulálok :)

    VálaszTörlés