2016. február 6., szombat

Cseresznyés-kardamomos tejespite


Ha már az időjárás is lassan tavaszt ígér február elején, miért ne süthetnénk fagyasztott gyümölcsből valami igazán tavaszias süteményt, igaz?

Villámgyors és egyszerű tejespite, bármilyen gyümölccsel és fűszerrel variálható, ami éppen kéznél van otthon :-)





Cseresznyés-kardamomos tejespite

Elkészítési idő: 60 perc


Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2 dl tejszín (vagy 1 dl tejszín + 1 dl tej)
  • 4 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 cs. vaníliás cukor vagy 2 tk. vanília kivonat
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom (elhagyható vagy más nekünk tetsző fűszerrel helyettesíthető)
  • 1 mk. sütőpor
  • kb. 30 dkg cseresznye (fagyasztott, esetleg befőtt)



A cseresznyét megmossuk, kimagvaljuk. Ha befőttet használunk, levét alaposan csurgassuk le egy szűrűben felhasználás előtt.

A tojásokat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, kardamommal, csipet sóval, liszttel, pici sütőporral, majd felhígítjuk a tejjel-tejszínnel (tejjel).

Egy 24 cm átmérőjű piteformát/kerek sütőformát kikenünk vajjal, 1-2 ek. cukorral meghintjük. 

Ha kapcsos tortaformánk van, akkor érdemes kívülről 1-2 réteg alufóliával körben betekerni, nehogy a tészta sülés közben egyszerűen kifolyjon belőle!

Beleöntjük az ijesztően híg tésztát, és megdobáljuk a magozott cseresznyével.

180 fokosra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük – tűpróba!


Langyosra hűlve cikkekre vágjuk, tetejét meghinthetjük porcukorral, de kínálhatunk mellé puhára felvert tejszínhabot illetve egy-egy gombóc vaníliafagylaltot is!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése