2016. február 24., szerda

Házi krokett


Konyhai pályafutásom alatt nagyon-nagyon ritkán, 2-3 alkalommal vettem fagyasztott kroketteket, és itthon is nagyon ritkán készítettem :-)

Most is hirtelen felindulásból született, meglepően kevés macerával, s nagyon finom volt.

Azt gondolom, hogy a titok itt is, mint a szilvás gombócnál is nem más, mint a teljesen, de teljesen hidegre hűtött krumpli, innentől kezdve túl nagy bajság nem történhet!





Házi krokett


Elkészítési idő: 45 perc + a burgonya főzése és kihűtése

Hozzávalók:


  • 1 kg krumpli
  • 5 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • só és bors
  • frissen őrölt szerecsendió


A panírozáshoz:
  • 2 tojásfehérje
  • 1 egész tojás
  • zsemlemorzsa


A sütéshez:
  • bő olaj


A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és azon forrón áttörjük.

Hagyjuk teljesen hidegre hűlni!

Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, s alaposan összegyúrjuk.

Ha teljesen kihűtöttük a főtt krumplit, elengedő lesz ennyire kevés liszt hozzá, nem fog ragadni, nyúlni.

Nedves kézzel kis hengereket formálunk a masszából, s előbb a felvert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

Bő olajban, közepes lángon néhány perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük, majd papírtörlővel bélelt tálra emeljük, hogy a felesleges olajat leitathassuk róla.

Frissen az igazi!


2 megjegyzés:

  1. Nálam a maradék krumpli majdnem mindig krokettként végzi (bár én inkább kis golyócskákra szoktam formázni és nem panírozom, úgy sütöm), vagy nudliként. Vagy pogácsában. :)) Vétek kidobni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan, ahogy mondod :-)

      Pogácsában újjászületve maga a mennyország!

      Törlés