2017. október 27., péntek

Vörös lencsés, almás sütőtök krémleves...


... vajban pirított kaláccsal.

Huh, de jó volt!





Vörös lencsés, almás sütőtök krémleves

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:


  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg vörös lencse 
  • 25 dkg nyers sütőtök, tisztítva mérve
  • 1 db nagyobb édes alma
  • só és bors
  • kakukkfű
  • 2 dl habtejszín - opcionális, kimaradhat


A tálaláshoz:

  • személyenként 2 szelet kalács
  • vaj
  • 1 ek méz


A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, s kevés olajon puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott sütőtököt, és a megmosott vörös lencsét, felöntjük vízzel, amennyi bőven ellepi, és puhára főzzük.

Ekkor hozzáadjuk a hámozott, felkockázott almát is, s további 1-2 percig főzzük.

Ha minden alapanyag puha, botmixerrel krémesre zúzzuk.

Ízesítjük sóval, borssal és kakukkfűvel, kiforraljuk.

Ha tejszínnel dúsítanánk, ekkor tegyük bele, és ezzel együtt forraljuk ki 1 perc alatt.

A kalácsok mindkét oldalát megvajazzuk, és forróra hevített száraz serpenyőben 1-1 perc alatt mindkét oldalát ropogósra pirítjuk.

A levest azon forrón tányérba/csészébe merjük, tetejére kevés mézet csurgatunk (s meghinthetjük frissen őrölt borssal is!), és a ropogósra pirult vajas kaláccsal kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése