2017. október 5., csütörtök

Zserbó csigák


Puha, könnyű, foszlós péksütemény a zserbó alapízeivel.

Tesztelésnek vetettük alá: másnap is csodálatosan friss, finom!





Zserbó csigák

Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók 16 db kisebb csigához:




  • 1,25 dl tej
  • 1 tojás
  • 3 dkg puha vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1/4 kocka friss élesztő
  • 2 ek cukor
  • nagy csipet só


A töltelékhez:


  • 4-6 nagy evőkanálnyi (házi) sárgabarack lekvár
  • 10-15 dkg durvára darált dió (ízlés szerint, ki mennyire szereti diósan)



A tetejére:


  • 1 tojás - a kenéshez



A csokicsíkozáshoz:


  • 3 dkg étcsokoládé
  • 1 tk olaj



A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyosan helyen pihentetve hagyjuk felhabosodni.

A lisztet tálba tesszük (szitáljuk), hozzáadjuk a csipet sót, a puha vajat, a tojást, végül a felfutott élesztőt is.

Rugalmas, puha tésztát dagasztunk belőle. Ha esetleg ragadna, apránként tegyünk hozzá lisztet - ez a tojás nagyságától függ.

Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, s kelesszük a tésztát langyos helyen 40 percig.

Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 40x25 cm nagyságú téglalappá.

Kenjük meg jó vastagon baracklekvárral, s hintsük meg a darált dióval.

Tekerjük fel, mint egy beiglit.

Ha a hosszabbik oldala felől kezdjük tekerni, kisebb, pár harapásnyi csigát kapunk majd, míg ha a rövidebbik oldala felől, akkor egészen nagy tenyérnyi sütemények sülnek ki a végén - mindenki döntse el, milyet szeretne :-)

A feltekert tésztából egy nagyon éles késsel 2-2,5 cm vastag csigákat vágunk.

Egy nagy méretű tepsit (gáztepsit) kibélelünk sütőpapírral, és vágott felükkel lefelé egymás mellé fektetjük a csigákat.

Tetejüket és az oldalukat is lekenjük a felvert tojással.

Tehetjük is rögtön a sütőbe!

Hideg sütőben kezdtem sütni: 180 fokra állítva, alsó-felső sütés, a sütő aljában egy pikszis vízzel.

Míg a sütő bemelegedett 180 fokra, addig a csigák a nyújtás, tekerés, darabolás után újrakeltek.

25-30 perc alatt sülnek aranybarnára - nézzünk rá, a sütési idő teljesen sütőfüggő.

Hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni, majd csíkozzuk meg csokoládéval.

Ehhez a csokoládét tördeljük darabokra, s az olaj hozzáadásával mikróban, 500 W-on 2-3 perc alatt (percenként átkeverve) vagy gőz fölött olvasszuk fel. Az olvadt csokoládét töltsük át egy műanyag zacskóba, hegyét vágjuk le ollóval, és csíkozzuk be vele a kisült csigákat.

Ha nem szeretnénk a csíkozással bíbelődni, a csokoládét vágjuk durvára (s akár növeljük is a meg a mennyiségét!), és szórjuk a lekvár s a dió tetejére töltelékként, és így tekerjük fel.

Ha marad a csigákból, tegyük őket műanyag zacskóba vagy jól záródó (fém)dobozba, s másnap is nagyon finom lesz!




2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet! Ezt a tekerési technikát legközelebb kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, tényleg érdemes kipróbálni, mert irtó finom volt :-))

      Törlés