2017. október 19., csütörtök

Rántott sütőtök


Először kóstoltuk, de valószínűleg nem utoljára :-)

Meghökkentően nagyon finom, tessék bátran kipróbálni sütőtök-szezonban!





Rántott sütőtök


Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:

  • 1 sütőtök "nyele", ahol nincsenek még magok

A bundázáshoz:

  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • só és bors
  • ízlés szerint egyéb fűszerek, nálam most friss rozmaring


A sütéshez:

  • bő olaj


A sütőtök "nyelét" leválasztjuk, végét levágjuk, meghámozzuk.

Nagyon éles késsel óvatosan kb. 3 mm vastagságú szeleteket vágunk belőle, meghintjük kevés sóval.

Hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártjuk a szeleteket. A tojást érdemes ízesíteni valamilyen finom zöldfűszerrel, pl. rozmaring, bazsalikom, kakukkfű.

Olajat hevítünk egy serpenyőben, majd a bundás tökkorongokat közepes energián kisütjük.

A tök nyers. Hagyjunk neki időt, hogy a panír alatt kissé megpuhulhasson, olyan tempóban süssük ki, mintha hús lenne!

Ha kisült, szedjük a szeleteket konyhai papírtörlőre.

Jól illik mellé a fűszeres steak burgonya, egy fetás-tejfölös mártogatós és/vagy friss saláta!



2 megjegyzés: