2017. december 5., kedd

Kolbászos tojáskrémmel töltött zsemlék


Töltött mini szendvicsek, amiben a kolbászt akár sonkára vagy finom sajtra is cserélhetjük.

Ilyen időben remek mellé egy bögre forró tea vagy forralt bor!






Kolbászos tojáskrémmel töltött zsemle

Elkészítési idő: 150 perc

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl tejföl
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • (25 dkg hagyományos fehér liszttel is készülhet)
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • ¼ kocka friss élesztő


A töltelékhez:
  • 10 dkg túró
  • 2 db főtt tojás
  • 1 db nyers tojás
  • 5 dkg lángolt kolbász
  • 1-2 tk (dijoni) mustár
  • só és bors


A vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk felhabosodni.

A liszteket tálba mérjük, hozzáadjuk a tejfölt, a sót és a felfuttatott élesztőt, és rugalmas tésztát dagasztunk belőle.

A dagasztótálat konyharuhával letakarjuk, s a tésztát duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót és a főtt tojásokat villával összetörjük. A kolbászt apró falatokra vágjuk, hozzáadjuk a túrós-tojásos krémhez, és simára keverjük egy nyers tojással.

Ízesítjük sóval, borssal, mustárral.

Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, s 8 egyforma darabra vágjuk.

Kb. 20 cm átmérőjű körlapokká nyújtjuk a tésztadarabokat, mindegyik közepére púpos teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd a tésztát batyuszerűen összezárjuk, a széleket össze is csipkedjük.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a töltött zsemléket úgy, hogy a sima felületük legyen felfelé.

Hagyjuk kelni további 20 percig.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel.

A zsemléket kenjük le vízzel, tetejét tetszés szerint megszórhatjuk magvakkal, és 20-25 perc alatt süssük őket aranybarnára.

Langyosra hűlve fogyasszuk, de másnap, hidegen is nagyon finom!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése