2017. december 2., szombat

Málnazselés csokoládétorta


Nagyon kedves hívást kaptam a kóstolóba küldött tortáról: Vikiiiiii, ilyen finom csokitortát még életemben nem ettem!

Tényleg jó volt :-)

A málnazselén viszont másodjára cizellálnék: a málnát átforrósítás után nem passzíroznám át, hanem darabosan hagynám a zselében - valahogy elveszett a málna csodás íze belőle...

A csokihab nekem nem lett mousse-szerű, mint sok helyen láttam (itt, itt és itt) viszont jó tartású, légies, mégis nagyon csokis krémre számítsunk, amihez nagyon kell szerintem valami gyümölcsös kontraszt.

Mondjuk mááááááálna :-)



Málnazselés csokoládétorta

Elkészítési idő: 120 perc + 1 éjszaka hűtés

Hozzávalók:

A piskótához:
(Ladurée - köszönet érte Noéminek)
  • 3 tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • 3 dkg liszt
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor


A málnazseléhez:

  • 35-40 dkg (fagyasztott) málna
  • 1-2 ek méz
  • 2 dkg zselatin (főzős)


A csokoládéhabhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé (minél magasabb kakaótartalmú)
  • 18 dkg (!) szobahőmérsékletű víz
  • jégkockák


A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. 

A fehérjéhez adjuk a cukrot, s kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a sárgájákat, utána több részletben, óvatosan az átszitált lisztet, keményítőt és kakaóport.

Sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük – tűpróba. Rácsra téve hűlni hagyjuk.

Míg a piskóta sül, a málnát egy lábaskában éppen csak átforrósítjuk, majd szitán áttörjük. 2,5 dl folyadékot kell kapjunk, ha kevesebb, hígítsuk fel vízzel.

Azon melegen keverjük el benne a mézet és a zselatint, majd takaréklángon forrósítsuk fel újra – de ne forrjon! Hagyjuk teljesen, szinte dermedésig hűlni.

A csokoládéhabhoz összetördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a vizet, s egy lábaskában takaréklángon kevergetve felolvasztjuk.

Ha felolvadt, tegyük át a lábast egy másik, nagyobb edénybe, melyben víz és sok jégkocka van, a csokoládés lábas alja érjen bele a jeges vízbe.

Elektromos vagy kézi habverővel habosítsuk az olvadt csokoládét kb. 10 percig.

Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótalapot visszatesszük a tortaformába, körékapcsoljuk az oldalát. 

Ráöntjük a málnazselét, majd rásimítjuk a csokoládéhabot.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Forró vízbe mártott, majd megtörölt éles késsel szeleteljük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.