2009. december 20., vasárnap

Ökörszem Dóritól

Ökörszem Dóritól :-) Dórival néhány éve beszélgetünk a virtuális térben, hallatlan széles látókörű, bölcs, és jó érzékkel tapint rá lényeges dolgokra.

Ha kell, viccek egész tárházát zúdítja ránk - hogy jól induljon a napunk. Ha pedig az kell, hoz egy ismert vagy ismeretlen verset - szellemi táplálékul. S nem egy esetben bizonyította már, hogy ő is egy a köztünk járó angyalkák közül :-)

Történt egyszer, hogy Dóri és Max személyesen is találkoztak, s Dóri egy doboz ökörszemet sütött ajándékul, melyről aztán Max egyenesen ódákat zengett. Addig gyötörtük :-)) a receptgazdát, míg közkinccsé nem tette :-)

Fantasztikus finom aprósütemény. Ha még - vagy ne adj' isten, már megint - üres a süteményes doboz, dobjuk össze villámgyorsan az ökörszemet!
Ökörszem


Hozzávalók 50-60 db-hoz:

 • 35 dkg liszt
 • 14 dkg (por)cukor
 • 14 dkg dió
 • 28 dkg margarin
 • tetszés szerinti lekvár
 • forgatáshoz kb. 10 dkg kristálycukor


A diót megdaráljuk. A cukrot és a margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a diót és a lisztet. Nem tévedés, tojás nincs benne. Se sütőpor, se egyéb lazító anyag. 1-2 órára hűtőbe tesszük, kicsit megszilárdul, sokkal könnyebb lesz vele dolgozni.

A tésztából lisztezett munkalapon hengereket sodrunk, melyből éles késsel 2-3 cm-s szeleteket vágunk. Mindegyiket tenyerünk között golyóvá gömbölyítjük, s sütőpapíros tepsire ültetjük - nem túl közel egymáshoz.

A golyók közepébe vízbe mártott fakanál nyelével óvatosan kis lyukat fúrunk, de ne lyukasszuk át a tésztát - ez lesz a lekvár helye.

180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük kb. 10 perc alatt, figyeljük, mert gyorsan sül! Azon forrón megforgatjuk kristálycukorban.

Ha kihűltek a kis sütemények, a lyukakba kiskanállal lekvárt csorgatunk, melyet előzőleg felforraltunk. A lekvár majd egészen megdermed, nem fog összeragadni a sütemény!

Fémdobozban eláll :-) Ha nem nyitogatjuk sűrűn :-))8 megjegyzés:

 1. A "híres" ökörszem! :) Jól néz ki!!!!

  VálaszTörlés
 2. Igazat beszelsz Dorival kapcsolatban :)
  Ezzel a recepttel egy hatalmas bajom van: dios. Sajnos nalunk csak BB szereti a diot...

  VálaszTörlés
 3. Minden a leírtaknak megfelelően történt, ezt tanúsítom. Azóta többször is bizonyította az angyali képességét Dóri, és a süti meg nagyon finom!!!

  VálaszTörlés
 4. Szia Viki!

  Aranyos vagy, és jól esik az ember lányának a dicséret, de azért nem kell eltúlozni a dolgokat.
  Edit, ha a mogyorót szereted, talán azzal meg lehetne próbálni.

  VálaszTörlés
 5. Ancsika,és finom is,mint állat!

  Edit, ugye? :-)) Hááááááát, esetleg szemes mák a dió helyett? Izgalmas lenne, annyi szent!


  Max, köszi, hogy tanúm vagy :-))) A süti isteni!


  Dóri, aranyos vagyok, igen :-) Ahogy Te is :-))) Nem túloztam, a puszta tényeket közöltem :-)

  VálaszTörlés
 6. Ez tényleg nagyon csábító...Úgyis ma panaszkodott Fanni, hogy nálam mindenben aszalt gyümi van-lehet, neki ezt is meg kellene sütni..Merthogy a lekvárt azt szereti!! Szerintem mákkal is izgalmas lenne nagyon, akkor szilvalekvárt tennék bele, hmmmm????

  VálaszTörlés
 7. Trin, akkor ez tetszene Fanninak, ez egész biztos! Mák és szilvalekvár - ütős páros lenne!

  VálaszTörlés
 8. Megcsinátam, nagyon finom lett! Köszi!

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.