2009. december 28., hétfő

Szenteste ettük - narancskrémleves és kacsasült

Idén sem a klasszikus menü került terítékre Szenteste - szerencsére Zuram nem bánja :-) A töltött káposzta iránti hajlamainkat szerencsére kiélhetjük máshol... Sőt! Papa kocsonyát is főzött!!! Imádom :-)

A narancsleves saját fejlesztés, benne a narancs szőröstől-bőröstől. Bár voltaképp a Danone narancsos-szegfűszeges joghurtja ihlette, ha jobban belegondolok! Finom lett...

A kacsa meg egyszerűen befészkelte magát a fejembe, nem ment ki belőle, csak arra tudtam gondolni. Sima kacsasült, hasában alma, alatta fehérbor és fokhagyma. Krokettel, pecsenyelével. Nem volt panasz az idei menüre sem :-)




Tejszínes narancskrémleves

Hozzávalók:

  • 2 narancs
  • 1 rúd fahéj
  • 10-15 szem szegfűszeg
  • 2 cs. vaníliás cukor/2 tk. vanília kivonat
  • 2 ek. méz
  • kb. 5 dkg cukor (narancs édességétől függ)
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2 marék vágott mandula


A narancsokat tűzforró vízben nagyon alaposan megmossuk, majd kb. 25-30 perc alatt vízben egy az egyben puhára főzzük. Több darabra vágjuk, hogy hűljön kicsit, majd késes betétű robotgépben pépesre zúzzuk. Felforraljuk kb. 7 dl vízzel, a fahéjrúddal, a szegfűszeggel, vaníliás cukorral, mézzel és cukorral.

Forrásban tartjuk kb. 20 percig. Kihalásszuk belőle a fahéjrudat és a szegfűszegeket, majd botmixerrel tovább krémesítjük.

A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd a forró leveshez adjuk, kiforraljuk.

Vágott mandulát száraz serpenyőben megpirítunk, tányérra csúsztatjuk, majd megszórjuk vele a levest.




Kacsasült almával, krumplikrokettel, narancsos pecsenyelével

Hozzávalók:

  • 1 db kacsa
  • 2 alma
  • kakukkfű
  • 1 dl fehérbor
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 narancs
  • 4-5 db nagyobb krumpli
  • 2 tojás sárgája
  • só, bors, szerecsendió

A panírozáshoz:
  • liszt
  • 2 tojás fehérje
  • 1 egész tojás
  • zsemlemorzsa
  • esetleg szezámmag
  • sütéshez olaj


A kacsát alaposan megmossuk, a tokokat, tollmaradványokat eltávolítjuk. Besózzuk. Az almákat félbevágjuk, magházát kiemeljük, megszórjuk kakukkfűvel és a kacsa hasába tuszkoljuk.

Római tálba tesszük, aláöntjük a bort, körészórjuk a fokhagymagerezdeket. Befedjük a tál előtte 30 percre beáztatott fedelével. Hideg sütőbe dugjuk, s 2-2,5 óra alatt pirosra-ropogósra sütjük.

A kroketthez meghámozzuk a krumplit, kockára vágva sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és egészen hidegre hűtjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, hozzáütjük a két tojás sárgáját. Kis kroketteket formázunk belőle, bepanírozzuk, és bő olajban ropogósra sütjük.

A kacsa alatt keletkező pecsenyelevet felfogjuk egy kis edényben, simára turmixoljuk. Hozzáfacsarjuk egy narancs levét, majd felére beforraljuk.

Egy kacsaalkatrész, ropogós krokett és illatos-zamatos pecsenyelé - azon frissiben tálaljuk.



7 megjegyzés:

  1. Haha!

    Nálunk is kacsasült volt.Agyhullámok kérem,agyhullámok:-).Jól néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Editék és Trinityék is kacsát ettek :-)))

    VálaszTörlés
  3. Mindenhol kacsák??? Szegény hápik:)))
    Összebeszéltünk volna???:D
    Fini a leveske is!!!!

    VálaszTörlés
  4. Az! Le a kacsákkal :-)) Bele a tepsibe!

    A leves mámorító volt... Túlzás nélkül :-DD

    VálaszTörlés
  5. Szuper minden,gratula!Nagyon jó ötlet egy bevált joghurtízt elkészíteni levesnek!:-)))Miért nem jutott eszembe? A fiúk is szeretik azt a narancsosat!

    VálaszTörlés
  6. na, ez a leves nekem is jöhet. kicsivel zsírszegényebb tejszín, kevesebb fűszer, de gyümileves, kölkecskéknél toplistás, tehát miért is ne.
    de jó, hogy a mai recipéd alatt eme poszt kicsi fotója volt megjelenve.

    VálaszTörlés
  7. Minő véletlenek :-) Jaj de jó, hogy ezt be tudod passzírozni a diétádba!
    Állati finom... Szeretni fogjátok!

    VálaszTörlés