2010. május 10., hétfő

Medvehagymás-juhtúrós kenyér




Katától érkezett nemrégen egy levél a postafiókomba: Szia, tudok medvehagymát szerezni, érdekel? Naná :-)

Így történt, hogy 1. találkoztam Katával, akivel egy városban lakunk (s azóta már találkoztunk újból), 2. lett medvehagymám! Köszönöm még egyszer!




Fakanál Éva szuper medvehagymás-juhtúrós pogácsája járt a fejemben, Edit barátnőm nagyon dicsérte! De a kenyér épp kifogyott, így a pogácsa vezérfonalát kézben tartva kenyeret sütöttem.

Hallatlan jó lett! Épp csak kihűlt, amikor levágtunk belőle 1-1 szeletet, s amúgy magában, minden nélkül eltépkedtük. Illatos, foszlós, napok múlva is friss - volt :-)




Medvehagymás-juhtúrós kenyér

Hozzávalók:
  • 1 ek. olaj
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg juhtúró
  • 1 nagy ek. tejföl
  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • kb. 15 levél medvehagyma apróra vágva

A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha lágy lenne a tészta, némi liszttel, ha túl kemény, további víz hozzáadásával korrigáljuk.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, hosszúkásra formáljuk, s egy kikent hasábformába (30x11 cm) fektetjük.

Konyharuhával könnyedén letakarjuk, majd újra megkelesztjük.

A sütőt - aljában egy lábaska vízzel - előmelegítjük 180 fokra. A kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen bevágjuk, lekenjük vízzel, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük.


19 megjegyzés:

  1. Gyönyörű formás és nagyon könnyűnek látszik! És hogy medvehagymás, és juhtúrós, nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Amiben juhtúró van csak finom lehet!
    Azt azért nem értem, honnan tudod, hogy napok múlva milyen? ;-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Melinda :-) Olyan volt - finom és könnyű :-)


    Jókaja, egyetértünk juhtúró témában :-DD S honnan tudom? Mi ketten vagyunk, s nagyon durva lett volna ültő helyünkben megenni az egész kenyeret :-))) Nem mintha nehezünkre esett volna, de utána jaaaaaaj, jön a csúnya hasfájás és nyögdécselés :-DD
    Hát így történt, hogy megérte a másnapot :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép formás és milyen omlósnak tűnik

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű ez a kenyér!

    VálaszTörlés
  6. A DNK után újabban egyfolytában hasáb alakú kenyér van. Így tuti megtartja a formáját, nem lesz "laposkenyér" :-D

    VálaszTörlés
  7. Viki, nincs mit, örömmel tettem:)
    A kenyér nagyon jól néz ki, látszik, hogy jó foszlós lett. Talán kéne tegyek egy próbát vele, olajos medvehagymám van a hűtőben...

    VálaszTörlés
  8. Kata :-) Köszönöm!

    A kenyér kitűnő, egy misét mindenképpen megér! Csak úgy natúron, vajjal, langyosan...

    VálaszTörlés
  9. Hát ez a kenyér szerintem is kitűnő!Pláne, ha most hozzám repülne!:-))

    VálaszTörlés
  10. Jól néz ki! Azért azt a mondat részt elemezzük ki egy kicsit:
    "s nagyon durva lett volna ültő helyünkben megenni az egész kenyeret"

    Lehet hogy én már hallottam hasonló bűntettről?

    VálaszTörlés
  11. Andi, szárnyakat adok vágyaidnak :-))) Köszi!


    Max, kösz :-) Elemezzünk! Hallottál vagy már láttál is valami hasonlót? :-)))


    Csibe :-) Köszi :-)))

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörűségesen szép lett! Kívül-belül nagyon guszta! :)
    Most éppen kenyérelvonó kúrán vagyok, de a hétvégén beszerzett nagy adag medvehagyma egy része a fagyasztóban landolt... Úgyhogy néhány hét múlva akár... :))

    VálaszTörlés
  13. Csinos kenyérke. Fűszeres túróval vagy körözöttel vagy csak úgy magában már kóstolnám is.

    VálaszTörlés
  14. finom lett,csak a juhtúró helyett sima túrót használtam és kevés grahamlisztet tettem bele.

    VálaszTörlés
  15. Vanocska, gratula a kreativitáshoz, és nagyon örülök, hogy ízlett a kenyér!

    :-)

    VálaszTörlés
  16. gyönyörű!!!!!!!!!
    ezt ki kell próbálnom! segítenél, hogy hogyan változna az arány (ha változik), ha nem teszek bele juhtúrót?
    előre is köszönöm a segítséget!
    N.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Noémi! Ki ne hagyd :-)) Ha kihagyod a juhtúrót, kevesebb lisztre lesz szükség. Először csökkentsd kb. 5 dkg-nyival, aztán ha úgy látod, hogy ragacsos a tészta, tegyél hozzá apránként.

      Esetleg juhtúró helyett növeld meg a tejföl mennyiségét +1 evőkanálnyival, ekkor viszont szerintem maradhat az 55 dkg liszt!

      Sikeres sütést kívánok :-)

      Törlés
    2. Mármint ki ne hagyd ez a remek kenyeret :-DD

      Most látom, hogy totál félreérthetően írtam, bocsánat :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.