2010. május 9., vasárnap

Epres marcipánhab kupola





Desszert a konyhámból, amiben nincs csoki! Hogy mik vannak...

Nem bírtam tovább: epret kellett venni. Ott illegeti magát mindenhol, vérvörösen, csillogóan, illatosan, és persze még mindig aranyáron, de akkor is. Remélem, az árak is a földön fognak járni hamarosan!

Ez a desszert, hát ez valami csúcs! Légies, könnyed, marcipán és eper együtt... Zuram 1-2 órányi hűtés után bátortalanul belekanalazott, megszilárdult-e már, majd megkérdezte: felezünk egyet? Válaszom igen volt, de mire hátrafordultam az adagomért, addigra már hűlt helye volt - Zuram önfeledtem bekanalazta az egészet.

Majd kijelentette, hogy jövő hónapban esedékes szülinapjára igazán készíthetnék ilyet a vendégségbe :-)

Na ennyire finom!





Epres marcipánhab kupola

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg eper
  • 10 dkg natúr marcipán
  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg natúr krémsajt/sűrű tejföl (!)
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 cs. Zselatin fix/kis tasakos tortazselé


4 csinos üvegtálkát kibélelünk folpackkal úgy, hogy a szélein túllógjon.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk. 30 dkg-nyit félbevágunk, s a fél eperszemekkel kirakosgatjuk az üvegtálkák oldalát.

A maradék epret a darabokra tördelt marcipánnal, a krémsajttal/tejföllel és a vaníliával késes betétű robotgépben pépesre zúzzuk. Nem tévedés: nincs benne cukor!!! Belekeverjük a Zselatin fix-et (ezt nem kell feloldani előtte), vagy a tortazselét, amit 2 ek meleg vízben előzőleg feloldottunk.

A tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a marcipános eperpüréhez keverjük.

Igazságosan elosztjuk a 4 tálkában, ráhajtjuk a tetejére a lelógó folpackot, és hűtőbe tesszük néhány órára.

Ha eljött az ideje, tányérra borítjuk, leemeljük róla az üvegtálkát, lehúzzuk róla a folpackot - és már ehetünk is.

További eperrel, tejszínhabbal, citromfűvel tálalható - jelenleg kifogytam mindenből, ez itt a pőre (de annál mennyeibb) valóság!





Ihlet: Kiskegyed Konyhája 2008. május

13 megjegyzés:

  1. Hmmm, tetszik!!
    Még csak mini mennyiségben, mutatóba vettem 1X epret, mert tényleg aranyárban adják. De már magyar!!!
    Mi csak úgy gyorsan megettük...
    Ha lejjebb megy az árfolyam én is csak készítenék valami könnyű eprességet, addig pedig nézelődök másoknál. )

    VálaszTörlés
  2. Ugye még időben?! Valami isteniszuperszépségességes!!!

    VálaszTörlés
  3. Pár perccel ezelőtt azon gondolkoztam, mit csináljak ezekből: eper, marcipán, túró, mandula... :-) Talán ezt a finomságot! Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  4. ÁÁÁ remek, nagyon guszta. Nagyon megkóstolnám, főleg, hogy nem csokis ;)

    VálaszTörlés
  5. Most AZONNAL indulok a mélyhűtő-konyha irányba, azután hogy mi fok kisülni belőle, majd meglátjuk:)

    VálaszTörlés
  6. Készen van, sőőőőt, már az edényt is kinyaltam utána:)) Majd megmutatom, kicsit más, de biztosan isteni finom, este megesszük:) Köszi!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól hangzik, mennyei lehet! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép,marcipánnal isteni lehet!:-)) Nálam is lesz eper, szezonja van!:-))

    VálaszTörlés
  9. Isteni!!!! Még ha csoki nincs is benne.:))) Nálunk is kipróbálásra kerül hamarosan.

    VálaszTörlés
  10. Thrini, ahogy mondod: elképesztően drága! Remélem, lesz elérhetőbb is, hogy tobzódni tudjunk :-)


    Csibe, igen :-)) Köszi :-DDD


    Andi, gondolatolvasás? :-))) Na kíváncsi vagyok!


    Bianka, naaaaaaaaa :-))) Nem szereted a csokit?


    Kata, eeeeeeeeeeeeeeez igen!!! Na leslek, mit kanyarítottál! :-))


    Egycsipet, az volt - mennyei... Hmmmmmm :-))


    Andi, még sosem próbáltam, de elsőre szerelem lett a marcipán-eper páros!


    Gizike, az eper csoki nélkül is működőképes! Isteni volt!

    VálaszTörlés
  11. Először úgy gondoltam, hogy jól felháborodok, mert nincs benne csoki.... Aztán a marcipán jobb belátásra bírt... A tuti második szerelem az étcsoki után! Ez nagy lett Viki! :) Mennyei! :))

    VálaszTörlés
  12. Felhőlány :-))) Látod-látod, van itt jó cserealap! Csoki helyett marcipán, és kerek a világ :-)

    Te jössz! Katáéknak is bejött, nincs más hátra, mint nekiállni :-D

    VálaszTörlés
  13. :) Most picit vészfékes tempóban haladok az ilyen finomságokkal. Hétvégén oroszkrém torta volt, és még legalább 2 torta elkészítése és eltüntetésben való segédkezés vár rám ebben a hónapban... :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.