2010. június 15., kedd

Tejben sült zsályás karaj





Ha az erkélyen a cserépben úgy nő a zsálya, mint egy őrült, s ha a hentesnél álomszép csontos karaj nézeget a pultban - semmi sem ment meg minket a tejben sült zsályás karajtól :-))

Köretként telemea sajttal rétegezett puliszkát tálaltam - igen jót ettünk!





Tejben sült zsályás karaj


Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg csontos karaj
  • 5-6 dl tej
  • 1 citrom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 ágacska zsálya
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • vaj+olaj


A puliszkához (az egység nálam 2 dl műa. pohár volt):

  • 1 egység víz
  • 1,5-2 egység tej
  • 1 egység kukoricadara
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 szál répa
  • só, bors
  • lestyán
  • 15-20 dkg telemea/feta
  • 2 dl tejföl


A karajt besózzuk, s vaj-olaj keverékén minden oldalát körbe-körbe pirosra sütjük, ezáltal a húsba zárva az értékes nedveket.

Megfelelő méretű hőálló tálba tesszük, felöntjük tejjel - kb. félig lepje el. Beletesszük a cikkekre vágott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, a citrom vékonyan lehámozott sárga héját, sót, borsot és a babérlevelet. Lefedve 180 fokos sütőbe tesszük, s kb. 1,5-2 órán át pároljuk - félidőben megfordíthatjuk.

Fedőt levéve róla picit rápiríthatunk.

A levét érdemes átszűrni, s pici ételkeményítővel kiforralni - mert valami őrületes finom!

Közben elkészítjük a puliszkát. A vizet és a tejet összeöntjük, felforraljuk. A vöröshagymát és a répát finomra reszeljük, a folyadékhoz adjuk, pár percig hagyjuk főni. Ovális habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a kukoricadarát, majd a kavarást szünet nélkül folytatva készre főzzük - kb. 5-10 perc, kóstoljuk meg! Sóval, borssal, friss/szárított lestyánnal ízesítjük. Garffyka barátnőm készíti így a puliszkát, nálam az az etalon :-)

Egy jénait kivajazunk. Belesimítunk egy réteg puliszkát, rámorzsoljuk a sajt felét. Másik réteg puliszka, második adag sajt, végül záró puliszkaréteg. Az egész tetejét áthúzzuk tejföllel, és forró sütőben 20 percig sütjük.






9 megjegyzés:

  1. Isteni, főleg azért a puliszkáért most....folyik a nyálam

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Szívesen elfogadnám én is ma ebédre!

    VálaszTörlés
  3. Finomnak latszik de azt hiszem,hogy hizlal,de azert meg ennem szivesen

    VálaszTörlés
  4. Bianka, a puliszka tényleg isteni volt :-)


    Andi, köszönöm :-)


    Cirmicica - mértékkel, és máris nem olyan hizlaló :-) A fotómodellnyi adag szerintem nem olyan brutál.
    Az előzőleg postolt sütim pedig már ránézésre is +2 kg :-DDD

    VálaszTörlés
  5. Elhiszem, hogy jót ettetek, nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  6. Puliszka? Egyszer ki kell próbálnom.:)

    VálaszTörlés
  7. Húúúúú, de guszta!!! Micsoda finom ebédetek volt. Éhen halok rögtön, kérhetek egy kis adagot???

    VálaszTörlés
  8. Csibe, aha! Köszi :-)


    Mária, puliszka!! Isteni!


    Gizike, naná :-))

    VálaszTörlés
  9. Megettem volna én is, a puliszkát is:)

    (hol vettél telemea sajtot?)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.