2010. október 30., szombat

Bakonyi sertésszelet




Klasszikus a tányéron. Paprikás gombamártásban vajpuhára párolt tarja, hozzá a leghagyományosabb galuska köretként.

Kár is tovább ragozni: elragadóan finom fogás a hagyományos ízek kedvelőinek!






Bakonyi sertésszelet


Hozzávalók:

  • 4 szelet tarja
  • 1 ek. zsír (igen!)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 tk. pirospaprika
  • só, bors
  • 40 dkg gomba
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. liszt


A hússzeleteket leöblítjük, papírtörlővel megszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. A zsírt forróra hevítjük egy serpenyőben, s a húst mindkét oldalán néhány perc alatt elősütjük. A hússzelet ezáltal "bezáródik", szaftját-zamatát magában tartja.

A serpenyőben maradt zsírban üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát, majd zsírjára pirítjuk. A tűzről lehúzva meghintjük a pirospaprikával (a paprika színanyaga csak zsírban oldódik ki igazán!). Elkeverjük, felöntjük kevés vízzel, visszatesszük bele az elősütött hússzeleteket. Sóval ízesítjük.

Lefedve egészen puhára pároljuk.

A tejfölben simára keverjük a lisztet, kevés párolólével hőkiegyenlítést végzünk, majd a gombás mártáshoz keverjük. Alaposan kiforraljuk, ha kell, utánaízesítjük sóval, borssal.

Frissen főzött galuskával tálaljuk.





13 megjegyzés:

  1. óóó ez nekem kell! Most! :)

    VálaszTörlés
  2. Húúúú, de guszta!!! Imádom a hagyományos ízeket, ide vele. Korán reggel ideül a szegényemberlánya, és ilyen látvány fogadja.Most jó nagyokat nyelek és húzok takarítani.:)))

    VálaszTörlés
  3. Miért kínzol reggel korán, ó mondd, te főzés nagy asszonya? Kellően drámai voltam?:P
    A szám ugyan most (az ismert okok miatt) nem kíván falatot, de a szemem... azzal nincs semmi probléma. Ha meggyógyulok, kérek szépen egy tányérkával, jó?

    VálaszTörlés
  4. 6 napja volt nálunk is. igazad van, finom fogás.

    VálaszTörlés
  5. Ami :-)) Oké :-))


    Gizike, takarítás után egy jól megérdemelt finom ebéd! Tényleg jó korán keltél :-)


    Drámai Poppy :-))) Kéne egy jó alapos kalapkúra, hogy pusztuljanak azok a fránya vírusok! Jobbulást, de szaporán!


    Bianka, húha! Így csupa nagybetűvel :-)


    4gyerek, na nem mondod? Nálunk sem volt panasz, hang nélkül pusztítottuk!

    VálaszTörlés
  6. Ezt én nagggyooooon szeretem! :))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretem, a gomba bárhogy jöhet, de így fenomenális!:-))

    VálaszTörlés
  8. Igen, elragadóan finom, elragadóan gyönyörű, és elragadóan folyik a nyálam. :)
    Imádom a magyar konyhát! :D

    VálaszTörlés
  9. Szerintem a gombával együtt 1-1db felkockázott z.paprika és paradicsom is mehet bele,feldobja.A habarás előtt célszerü a szeleteket kivenni majd izlés szerint tejszinnel lágyitani. Egy amatőr.

    VálaszTörlés
  10. Ma ugyanezt főztem, pár apró különbséggel.
    Egyrészt a húst az elején kicsit besóztam, beborsoztam. Aztán a gombát nem mertem együtt főzni a hússal (nálam ez comb volt), 40 perc főzés a gombának szerintem sok. De ha zsírjára sütöd, akkor jobban kijön az íze, ugye?
    Valamint tettem bele egy paradicsomot és egy fél paprikát is. Ez a végére szépen eltűnt benne, de az ízén lehetett érezni. Paprikán felül köménnyel is fűszereztem, a pirospaprika nagyon szereti. Persze ez így pörköltesebb lett, de a végén nagyon finom lett az összhatás.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.