2010. október 13., szerda

Káposztás pogácsa

Születésnapi kerti mulatságon voltunk még a hó elején, oda sütöttem ezeket a sós falatokat.

Míg a tárcsán sült a hús és a krumpli, ezeket eszegettük - nehogy Laci bácsi jó szívvel kínált házipálinkája túlságosan a fejünkbe szálljon :-DD

Receptért Szamóca druszámhoz tértem be, csodálatos sós süteményei (is) vannak! Picit alakítottam rajta, kitűnő italkorcsolya lett belőle!





Káposztás pogácsa


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg párolt! káposzta
  • 25 dkg puha margarin
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 tk. cukor
  • ízlés szerint só (1-2 tk.)
  • őrölt bors
  • tetejére 1 tojás és köménymag

Meglangyosítjuk a tejfölt, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük, majd felfuttatjuk az élesztőt.

A liszthez adjuk a párolt, ízesített, kihűtött káposztát, a puha margarint, a felfuttatott élesztőt. Sózzuk, borsozzuk, majd annyi tejfölt adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

Téglalap alakúra nyújtjuk, meghintjük fátyolnyi liszttel és hajtogatjuk. Felső harmadot középre, alsó harmadot középre. Az így kapott tésztacsík jobb szélső harmadát középre, bal szélső harmadát szintén középre. Konyharuhával letakarjuk, s 15 percig pihentetjük.

15 perc letelte után újra téglalap alakúra nyújtjuk, fátyolnyi liszttel meghintjük - s megint csak hajtogatjuk. 

Hajtogatást-pihentetést összesen háromszor ismételjük, 15-15 perces pihenőkkel. Időközben az élesztő is elvégzi áldásos tevékenységét, gyönyörűen megkel a tészta.

Az utolsó hajtogatás-pihentetés után 2 cm vastagra kinyújtjuk. Tetejét éles késsel berácsozzuk, lekenjük tojással és meghintjük köménymaggal.

Éles késsel kockára vágjuk. Természetesen lehet kerek pogácsaszaggatóval is dolgozni, de rengeteg szabási hulladék keletkezik, s ha ezt utána összegyúrjuk, az már minden, csak nem hajtogatott-leveles tészta!

A káposztás falatokat sütőpapírral borított tepsire ültetjük, 15-20 percig langyos helyen még kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel, s a pogácsákat kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.



21 megjegyzés:

  1. Fúúú, nagyon ínycsiklandozó...már régóta tervben van nálam is, - a képek láttán - most már muszáj megcsinálnom! :D

    VálaszTörlés
  2. Csodásan néz ki, megkóstolhatnám :)

    VálaszTörlés
  3. képoszta, pogácsa. remek ez a kombó 5let. hamarosan (talán?) elkövetjük mi is.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lett, gyorsan el is fogyott! És hát emlékeztetnélek arra, amit Andi mondott rá:-)! Nagyon köszönöm Viki, még egyszer! És megint, sokadszorra: A Jóisten áldja meg a Te kezedet!

    VálaszTörlés
  5. Na ide vele, gyorsan! :)
    Nagggyon guszta ! :)

    VálaszTörlés
  6. Én is szoktam ezt sütni! Nagyon finom, tudom:))))
    csak kicsit macerka előtte még a káposztát is megpárolni. jaj nem is teljesen ez a receptem, mert abban van egy kis főtt krumpli is.

    VálaszTörlés
  7. Még a gibanica-t sem tudtam megcsinálni , erre előjössz ezzel :))) !!! IIImááádooom !

    VálaszTörlés
  8. A káposztás pogit szeressem. Csak a héten káposztalevesezem, így most kevésbé vonzó. De jövő héten benevezek egy adagra. Karulino

    VálaszTörlés
  9. Micsoda sörkorcsolya kérem szépen!:) Van még egy fél fej káposztám, ezt meg kellene sütnöm. Csak az lenne vele a bajom, hogy nem tudnám abbahagyni. Nem baj, biztos, ami biztos, a sört bekészítem a hűtőbe, onnét már nincs visszaút.

    VálaszTörlés
  10. Káposztás pogit még nem is ettem :( a kép láttán úgy érzem hiba, annyira guszta!

    VálaszTörlés
  11. Mézi, tessék valóra váltani azokat a terveket ;-))


    Bianka, isteni!


    4gyerek, csak semmi talán! A tettek mezejére kell siklani :-)

    VálaszTörlés
  12. Liz - én is, mi is! Azt a remek, napfényes szombatot!!!


    Ami, köszi :-) Hááááát, ez mán múlt idő :-)


    Í.Sz - muti a krumplis-káposztásat! Egyébként meg célszerű akkor sütni, ha kimaradt a párolt káposzta :-)


    Szemi, köszi :-)

    VálaszTörlés
  13. Tücsök, ezek csak úgy teremnek a konyhámban :-DDD


    Karulino, ellenállhatatlan! Cs. odáig lesz!


    Poppy, ez tény. Nem lehet abbahagyni, pláne langyosan. A sörök odakészítése mindenesetre remek alapgondolat :-D Jól fog korcsolyázni!


    Csibe??? Nem hiszem el! Nem hiba, bűn! :-DD Tessék pótolni nagyon gyorsan :-D

    VálaszTörlés
  14. Nagyon befutó nálam is egy ilyen pogácsa recept .-)

    VálaszTörlés
  15. Hú, ezt imádom, imádnám!:-))Remélem érted a célzást!:-))

    VálaszTörlés
  16. Ottis, borzasztóan eteti magát :-)


    Andi, értsem úgy, hogy induljak a postára egy doboznyi pogácsával? :-DDD

    VálaszTörlés
  17. imádom a káposztás pogácsát, nagyon nagyon!:)

    VálaszTörlés
  18. Tudod mit?Először is vedd át a díjad!:-))

    VálaszTörlés
  19. Köszi szépen a receptet, most lett készen és osztatlan sikert aratott. :) Annyit módosítottam rajta, hogy a káposzta mellé 4 nagyobb gerezd fokhagyma is került bele. :)
    Üdv: Zoli

    VálaszTörlés
  20. Szia Zoli! Nagyon örülök, hogy sikert söpörtél be vele :-)) A fokhagyma pedig 100%,hogy nem rontotta el! Micsoda íz- és illatorgia lehetett...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.