2011. április 2., szombat

Fahéjas csokitorta




Hoztam egy sütit - hisz a hétvége még a Segítsütiről szól! Láttátok, micsoda mesebeli finomságok születtek? Aki teheti, licitáljon (pontosan ma éjfélig), hisz a befolyt összeggel - jelenleg közelíti az egy milliót! - a Down Egyesületet támogatják!

Az én sütim nem segít, maximum boldogságot okoz a fogyasztójának :-)

Még télen néztem ki Ildinyónál, gyönyörűséges volt, és amiben csokoládé és kandírozott narancshéj van, abból rossz dolog nem sülhet ki! 

Nagyon finom lett! A tésztája mint egy brownie, benne az éppen csak édes fahéjas tejszínhab... Hmmmm...

Az alaprecept 2/3-át sütöttem a 22 cm-es tortaformámban.





Fahéjas csokitorta


Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 8 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj
  • 20 dkg margarin
  • 14 dkg tejföl
  • 2 tojás
Töltelék:
  • 4 dl habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1/2 tasak Zselatin Fix
  • 1 ek. őrölt fahéj
Tetejére: 

  • 20 dkg étcsokoládé/tortabevonó
  • 1-2 ek. olaj
  • kandírozott narancshéj

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban, majd egy másikban habosra-levegősre keverjük a nedves hozzávalókat. A száraz hozzávalókhoz adjuk a nedveseket, összekeverjük.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleljük, belesimítjuk a tésztát, és 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, illetve ha nagyon sülne a teteje (nekem igen), félidőben könnyedén borítsunk rá alufóliát.

Sütés után kapcsoljuk le a karimát, emeljük rácsra a tortát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Vágjuk három lapra.

A töltelék nagyon egyszerű: a tejszínből verjünk kemény habot a porcukor hozzáadásával, végül adjuk hozzá a fahéjat és a Zselatin fixet. Töltsük be vele a tortalapokat, de hagyjunk belőle 2-3 evőkanálnyit a díszítéshez. Töltés után csattintsuk vissza a tortakarimát, és tegyük hűtőbe néhány órára a félkész tortát, hogy szilárdulhasson, dermedhessen.

A csokoládét/bevonót olvasszuk meg, majd vonjuk be vele teljesen a tortát.



Ha megszilárdult a csokoládé, díszítsük kedvünk szerint tejszínhab rózsákkal, kandírozott narancshéjjal, csokidíszekkel.


14 megjegyzés:

  1. Mesés! Imádom a fahéjas édességeket!

    VálaszTörlés
  2. Meg is van a névnapi torta az uramnak, én tuti imádni fogom.:-))
    Viki, kedvelem a blogod, a humorod, Téged magad, ezért hoztam egy "jó szót".:-))
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta!!! Imádnám az tuti, most viszont jó nagyokat nyelek és irigykedem egy kicsit.:))

    VálaszTörlés
  4. Mamma mia, azta! Nagyon jó!
    Olvasás közben azon törpöltem, milyen lehet epres-tejszínes töltelékkel; Éapám szülinapjára évek óta epres tortát sütök, és ez a csokis csodád nagyon megtetszett!

    VálaszTörlés
  5. Hát ez valami mese! Imádom!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép és guszta lett!!! :) Örülök, hogy tetszett! Nálunk is nagy sikere volt! :)) Ezt a tésztát meg különösen szeretem! Azóta (meg előtte is már), ha kakaós lapot kell készítenem, ezt a receptet használom, vagy legalábbis hasonlót. Pont most megint készült 2 torta ennek a lapnak a felhasználásával, csak ott a tésztába még + étcsoki is került. Az egyik egy csokis-narancsos gesztenyepüré torta, a másik pedig egy csokis-cseresznyés túróhabos torta. Nemsokára felteszem a blogra is majd. :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó recept és nagyon szép lett, így ahogy van elfogadnám:-)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép lett! Biztos nagyon finom is .csoki .fahéj együtt HMMMMM.isteni finom lehet:)

    VálaszTörlés