2011. április 7., csütörtök

Francia sajtos rétes




Hisz ki mondta, hogy egy rétesnek édesnek kell lennie?

Ez a harapnivaló egyszerűen csodálatos! Fűszeres túró, olvadozó sajt, sonkacsíkok - ropogós tésztaköntösben.




Egyszerűen ellenállhatatlan!





Francia sajtos rétes


Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tészta
  • 25 dkg túró
  • 1/2 fej lilahagyma/1/2 csokor medvehagyma
  • só, bors
  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg sonka
  • 1 tojás
  • 1 marék mandulaszirom (opcionális)


A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra. Keresztben vágjuk ketté.

A túrót keverjük össze sóval, borssal, felaprózott lilahagymával/medvehagymával, és a tojás egy részével (egy picit tegyünk félre, hogy le tudjuk majd kenni a tetejét sütés előtt). Mintha egy körözöttet készítenénk.

A sajtból vágjuk vékony lapocskákat, a sonkát csíkozzuk fel.

Az egyik tésztalapot kenjük meg a fűszeres túró felével, rakjuk ki egyenletesen sonka- és sajtdarabokkal (az egész mennyiség felével). Tekerjük fel, mint egy beiglit, helyezzük tepsibe. Hasonlóképpen járjunk el a másik tésztalappal is.

A tetejét kenjük le a maradék tojással és hintsük meg mandulaszirommal.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd kb. 25 perc alatt süssük ropogós aranyszínűre a réteseket.

Hagyjuk kissé hűlni, majd rézsútosan felszeletelve, langymelegen tálaljuk.



25 megjegyzés:

  1. Én is akarok ilyet, egy tepsinyit legalább, forrón, olvadó sajttal és egy cserfes, csinos Viki chef készítse. Most hirtelen csak ennyit szeretnék.:D

    VálaszTörlés
  2. Én is kérek, legalább egy szeletkét:D
    Nagyon-nagyon jól néz ki.
    Ki fogom én is próbálni egyszer!!!

    VálaszTörlés
  3. Poppy drága, nincsenek is nagy igényeid :-DDD A sört Ti hozzátok! :-)))


    Köszi Gabi, szerintem imádni fogjátok :-)

    VálaszTörlés
  4. Ez tízórainak is pompás ötlet!!! A lányok örülni fognak neki. :)

    VálaszTörlés
  5. Na ide vele, de gyorsan! :)))
    Összefutott a nyál a számban :)

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon guszta!!! Ide vele! :)

    VálaszTörlés
  7. szőke sör, barna sör, gabonasör, mézsör?
    melyik az én feladatom?

    aztán ez miért francia?
    nem érdekel, csak jusson nekem is.

    VálaszTörlés
  8. Azért francia, mert
    ők szeretik nagyon a sajtot
    emlékeztet egy rézsútosan vágott, töltött bagettre
    mindegy, csak jusson nekem is! :)

    Vikim drága, ezt ugye nem most követted el?! :)

    VálaszTörlés
  9. Tücsök, másnap hidegen is nagyon finom volt, teszteltük!


    Ami, örülök! Köszi!


    Bianka, Jutka, köszönöm :-) Finom!


    Főzőmasina, köszi :-)


    4Gyerek, legyen barna sör! Az se lenne baj, ha Krusovice lenne egyenest Prágából :-DDD
    Néprajzzal sajnos nem tudok szolgálni, de valszeg Garffykának lehet igaza, hogy a franciák imádják a sajtokat :-)


    És Garffykám, nem most!

    VálaszTörlés
  10. Viki,
    ez nagyon ötletes!! Istenien néz ki!!!

    VálaszTörlés
  11. Á biztos finom, látszik rajta, receptet mentettem!

    VálaszTörlés
  12. Ahogy néztem beindult a nyálelválasztás, de durván... Ezt én is elmentettem!

    VálaszTörlés
  13. Thrini, remélem, kipróbáljátok, és ízleni fog :-)


    Ottis, tuti finom! Próba? :-)


    Csiperke, ennek örülök :-))))


    Delish, köszi :-) Szép is, de az íze... Jáj! :-))

    VálaszTörlés
  14. Úristen, ez nagyon jó lehet, azonnal viszem a receptet, jön a húsvét addig kipróbálom és ki tudja hányszor kell majd készítenem, ismervén a családomat is:-))))

    VálaszTörlés
  15. Hú, de finomságos lehet, imádnám.

    VálaszTörlés
  16. Hú de nagyon finom lehet,nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  17. Nyami! Istenien néz ki!!! Lehet megvan a húsvéti kaja? :-)
    puszi
    Döme

    VálaszTörlés
  18. Másodjára ugrok neki megjegyzést tenni... Nah, szóval megcsináltam, nagyon fincsi lett! Megállapítottuk, hogy máskor is lesz ilyen a tányérunkon! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  19. Anikó, remélem a család odáig lesz meg vissza :-)))


    Móni, köszönöm :-)


    Szemi, próba! Imádnád! :-)


    Ditta, köszönöm :-)


    Döme, csinálj próbasütést! Vegyél előre nyújtott leveles tésztát, csak kitekered, megtöltöd, feltekered, sütöd!


    Liz, hát hova lett az első megjegyzés? :-) Na, örülök, hogy bejött a brigádnak! Ügyi vagy!

    VálaszTörlés
  20. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  21. Nagyon-nagyon guszta,amúgy is sajtimádók vagyunk, úgyhogy feltétlenül kipróbálom!Nagyon tetszik a blogod!

    VálaszTörlés