2011. április 29., péntek

Boros-gyömbéres tarja

 
 
Olyan isteni volt karácsonykor a gyömbéres gőzben párolódó hal, hogy nem mehetett a recept a "levesbe". 

Próba tarjával, a párolóléből mártás - így is überfinom lett :-)

Ajánlom!





Boros-gyömbéres tarja


Hozzávalók:

  • 4 szelet tarja
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 db 10 cm-es gyömbérdarab
  • 1-2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 dl tejszín
  • 1 púpos tk. keményítő


A tarjákat megmossuk, sózzuk, borsozzuk.

Van egy tepsim, aminek az aljába pontosan illeszkedik egy rács, azt használtam.

A gyömbért meghámozzuk, a lehámozott héját, a babérlevelet, a felkarikázott vöröshagymát, babérlevelet, bort és vizet a tepsi aljába pakoljuk-öntjük.

Ráillesztjük a rácsot, a rácsra tesszük a tarjaszeleteket, meghintjük a felkarikázott gyömbérdarabokkal.

Lefedjük, és a fűszeres gőzben hagyjuk min. egy órát.

Ha megpuhult, a párolólevét átszűrjük. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, a leszűrt fűszeres léhez adjuk, kiforraljuk, és a hússal, valamint tetszőleges körettel tálaljuk.






6 megjegyzés:

  1. Látom, nálad nem maradt ki a bor.:P Azzal a mártással igencsak megnyerő fogás!

    VálaszTörlés
  2. tíz centis gyömbérdarab? ezt most direkt nekem tálaltad? mert kivakarom a monitort, de akkor is megeszem.

    VálaszTörlés
  3. Húúúúú, ez nagyon fincsi lehet!!! Én még nem próbáltam így párolni, pedig minden adott hozzá, köszi az ötletet.:)

    VálaszTörlés
  4. Nem tarjával, de csirke- vagy pulykamellel ki fogom próbálni.
    Mit adtál köretnek? Krumpligombóc?

    VálaszTörlés