2011. november 23., szerda

Húsgolyók fűszeres paradicsomszószban




A kiindulási alap Stahl Judit szicíliai húsgombóca volt, amit aztán erősen pénztárcabaráttá alakítottam :-) 

Hát istenem: se parmezán, se vörösbor, se marhahús, se fenyőmag, se, se, se, de az ily módon átszabott és megvalósított étel egyszerűen kitűnő lett! Fűszeres, illatos, tartalmas.

Ajánlom!

Hasonló finomságot már Max is főzött :-)




Húsgolyók fűszeres paradicsomszószban


Hozzávalók:

A paradicsomszószhoz:
  • 2 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kis dobozka sűrített paradicsom
  • 5 dl paradicsompüré
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • oregánó
  • só, bors


A húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált hús
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • majoranna
  • fél kg spagetti/makaróni

A mártással kezdjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, 1 percig kevergetve pirítjuk, hogy tompítsuk a savasságát. Felöntjük a paradicsomlével, megfűszerezzük zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal, majd lassú tűzön, fedő alatt, időnként megkeverve 20-30 percig hagyjuk főni.


A húsgolyókhoz a darált húst összegyúrjuk a finomra vágott hagymákkal és ízlés szerinti mennyiségű fűszerekkel. Nem tévedés, tényleg nincs benne se tojás, se zsemlemorzsa! Diónyi gombócokat formálunk belőle két tenyerünk között, majd kevés forró olajban, serpenyőben megsütjük.

Lobogó, sós vízben előírás szerint kifőzzük a tésztát. 

Leszűrjük, majd kanalazunk rá a fűszeres paradicsomszószból, a tetejére ültetjük a gombócokat, és megszórjuk reszelt sajttal.








5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet guszta! Kifogom próbálni! Így hogy tészta is van hozzá még eddig nem csináltam de legközelebb majd igen!

    VálaszTörlés
  2. Guszta nagyon, nálunk ez az egyik nagy kedvenc, a fűszerezésen szoktam néha variálni, de mindig nagy örömmel eszik:) Szoktam úgy is, hogy tepsibe terítem a tésztát, rá a szószos húsgombócot és a sajtot, picit megsütöm. Mindenhogyan nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  3. Na ugye milyen finom így is, én sokszor készítem csak így, vagy darálthús helyett, füstölt tarja kockákat/maradék sonka felaprítva pirítok le a hagymával együtt és erre a paradicsomlé/püré és innen ugyanaz, reszelt trappistával. Olcsó, gyors, finom:-))))))

    VálaszTörlés
  4. Egyúttal vittem a csokitorta, a rozsdás hús és a böllérleves receptjét is, mint a huzat. Sorban el is készítem, mind isteni:-)))))

    VálaszTörlés