2011. november 8., kedd

Őszi amerikai pite




Nyáron sütöttem életemben először amerikai pitét, jól emlékszem, mennyire finom volt!

Most az otthon fellelhető alapanyagokból dolgoztam: sűrűre főzött, kissé már szikkadt házi szilvalekvár, szilvapálinka, alma, körte, dió. Így, egy pitébe zsúfolva.

Frenetikus! Próbáljátok ki, egyszerűen mennyei!





Őszi amerikai pite

Hozzávalók:



A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj/margarin
  • 2 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 0,3 dl víz
A töltelékhez:
  • 3-4 ek. (házi) szilvalekvár
  • 2-3 cl szilvapálinka
  • 3-4 nagyobb/6-8 kisebb körte
  • 1 nagy alma
  • 1-2 ek. cukor
  • 1 marék dió
  • 1 ek. ételkeményítő
  • fűszerek: pl. fahéj, mézeskalács fűszer...
Tetejére:
  • 1 tojás

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vizet (nincs benne tojás!), és rugalmas tésztává gyúrjuk. Min. 30 percre hűtőbe tesszük.

A szilvalekvárt simára-kenhetőre keverjük a pálinkával. Ha nem túl sűrű a lekvár, az ízének nem fog ártani a korty pálinka :-)

Az almát-körtét meghámozzuk, száraz serpenyőbe tesszük, meghintjük cukorral, és csak annyi ideig pároljuk, míg a levét elfővi - néhány perc. Megszórjuk a fűszerekkel és a keményítővel (így biztos nem áztatja el a tésztát), átkavarjuk, teljesen kihűtjük.
 
A diót durvára vágjuk.

A tésztát két részre vágjuk. Egy piteformát kivajazunk, az egyik tésztaféllel kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. Megkenjük a szilvalekvárral, ráhalmozzuk a fűszeres, párolt gyümölcsöket, meghintjük a durvára vágott dióval.

 
A másik tésztafelet kerek lappá nyújtjuk, befedjük vele a pitét. Ha van túllógó, leeső tésztaszél, díszítésként felhasználhatjuk.

Néhány helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ne emelje meg a pite tetejét, lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük.

Langyosan szeleteljük.



 Ui: a pálinka miatt óvatosan a fogyasztással, inkább vezetés után, nehogy bármit is kimutasson a szonda! Nem tudtam megbecsülni, mennyire párologhatott el az alkoholtartalom.



8 megjegyzés:

  1. Ajj, de szép! Micsoda gazdag tölteléke van, abszolút őszi finomság.:)
    Az a fincsi szilvalekvár amolyan nagyi féle 'megáll benne a kanál'? Azokat imádom, van benne anyag bőven.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett guszta! Ez valóban gyümölcsök gyülekező helye a pitében nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, jó kis őszies töltelékkel!

    VálaszTörlés
  4. Pompázatos pite, nagyon finom lehet:) Mindenféle finomség van benne és a díszítás is szuper.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom biztos, nagyon mutatós lett!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép látvány, és az íze is remek lehet. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.