2011. november 16., szerda

Böllérleves




Megint egy leves, a könnyed gyümölcsös után most egy izmos darab. 

Alapja a jó minőségű sütnivaló kolbász, sok zöldség, és egy pikáns habarás.

Mellé egy szelet puha kenyér, és akár mehetnénk kapálni egész nap - ha nem lenne ilyen farkasordító hideg november :-)




Böllérleves


Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 dkg sütnivaló kolbász
  • 1 tojás
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 4 közepes krumpli
  • 25 dkg gomba
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tejföl
  • 1-2 ek. mustár
  • 1 ek. ételkeményítő
  • só, bors
  • 3-4 babérlevél


A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a répát, zöldséget, gombát felszeleteljük.

A kolbászt kifejtjük a bőréből, összegyúrjuk a tojással, és diónyi gombócokat formálunk belőle.

A hagymát megfuttatjuk pici olajon, rádobjuk a répát, a zöldséget, átkeverjük, felöntjük kb. 2 liter vízzel. Ha felforrt, beletesszük a kolbászgombócokat, a babérlevelet, és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük.

Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát, a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott krumplit, és készre főzzük.

A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, majd a mustárral és a tejföllel. Néhány merőkanálnyi forró levest adunk hozzá, majd a keveréket visszacsurgatjuk a fazékba.

Kóstoljuk meg, és most ízesítsük sóval, borssal - a kolbászhús már önmagában fűszeres!

Néhány perc alatt kiforraljuk, és forrón, puha kenyérrel, plusz tejföllel tálaljuk.



Tótkomlósi recept


8 megjegyzés:

  1. Hú ez nagyon jól hangzik, még a télen megcsinálom, most alapanyaghiány miatt halasztódik. Honnan a recept?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom, igazi ütős téli leves! A recept tótkomlósi :-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem jöhet egy tányérral, majd megfagytam odakint:)

    VálaszTörlés
  4. Ebben a hidegben nincs is jobb, mint egy laktató forró leves:) Ha kolbász is van benne, akkor a férfinép is nagy örömmel eszi:)

    VálaszTörlés
  5. Hú de jó lenne egy tányérkával,és nem is mennék kapálni utána,hanem megpihentetném a leveskét:-)

    VálaszTörlés
  6. Tálalás után jön a Seafalcon, aki jól megeszi!

    Jöttem, láttam, vittem!!!

    VálaszTörlés
  7. És milyen finom! Én/Mi tudjuk, kóstoltuk a szerző fakanalából, frissiben egy szép őszi napon! Nagyon köszönjük!! Ne feledd, szombat, NLT!!!!

    VálaszTörlés
  8. Hű, de szeretem az ilyen leveseket!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.