2013. január 11., péntek

Lekváros bukta



Azon szerencsések közé tartozok, akiknek van egy olyan üveg lekvárjuk, amit Max készített :-)

Na de milyen lekvár! Paprikalekvár!

Bizarrnak tűnhet első olvasatra, de egy kanálnyi belőle, és azonnali a szerelem :-) Otthoni elkészítését mindenkinek ajánlom, páratlan az íze!

A kóstolás aztán kalácsért kiáltott, s végül nem fonott kalács vagy briós lett a vége, hanem bukta. Foszlós volt, puha, ízes - még másnap is!





Lekváros bukta


Hozzávalók 6 db közepes buktához:

  • 1,25 dl langyos tej
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • kb. 30-35 dkg liszt (a tojás nagyságától függ)
  • 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só


Töltéshez és a tetejére:
  • lekvár
  • 1 tojás


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, a tojás nagyságától függ a liszt mennyisége: ha nagyon puha a készülő tészta, apránként adjunk hozzá annyi plusz lisztet, hogy már ne legyen "farkincája". 

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, 6 egyenlő nagyságú darabra vágjuk.

A darabokat egyesével fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, kb. 10x20 cm nagyságúra. Rövidebbik oldalukra 1-1 csík lekvárt halmozunk, majd jobb és bal oldalon kicsit behajtjuk a tésztát, és feltekerjük, mint egy beiglit.

A szélén történő behajtás miatt nem fog a végén kifolyni a lekvár - de az oldalán lehet, hogy megtalálja az utat, akár a beiglinél :-)))


Minden tésztadarabot megtöltünk és megformázunk, majd langyos helyen kelni hagyjuk 20 percig.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel, a bukták tetejét lekenjük tojással, és kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha marad belőle, teljes kihűlés után nejlonzacskóba zárva másnap is tökéletesen élvezhető!




4 megjegyzés:

  1. Tegnap HajniZolinál csöröge, ma nálad lekváros bukta...mindkettő csodaszép gyermekkori emlékeket ébreszt bennem! A lekváros bukta volt az első kelt tésztám, amit Nagymamám tanított és amelyet az ő segítségével készítettem el. Hogy őszinte legyek, azóta sem ettem olyan finomat!...A tiéddel most azért megpróbálkoznék. Szerintem nem okozna csalódást:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a bukták, csak úgy kiabálnak, hogy egyél meg!!!! Paprika lekvárral különleges lehet.:)) Receptet viszem, köszi!:)

    VálaszTörlés
  3. Annyira guszták, és nagyon különlegesek lehetnek ilyen pikáns lekvárral töltve! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek:) A képről nem mondtam volna meg, hogy parikalekvár van benne. Isteni lehet, kíváncsi lennék nagyon az ízére. Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.