2013. január 19., szombat

Narancsos-tárkonyos csirke




Most látom, hogy majdnem egy éve készítettem ezzel az ízesítéssel egy gyönyörű bőrös sertéscombot, s nemrég beugrott, mennyire finom volt.

A csirke eltöltött egy éjszakát a boros-narancsos-tárkonyos pácban, semleges húsát így teljesen átjárta a keverék csodás íze.

Másnap aláágyaztam hasábokra vágott krumplival, s így sütöttem meg, nyakonöntve a maradék páccal. Az illatfelhő most sem maradt el, s most sem tudtam eldönteni, melyik a finomabb: a hús vagy a köret!?




Narancsos-tárkonyos csirke


Hozzávalók:

  • kb. 1,5 kg-os csirke
  • 1 narancs
  • 2 dl fehérbor
  • 0,5 dl olaj
  • ízlés szerinti tárkony (kb. 1 csapott ek)
  • só, bors
  • kb. 80 dkg krumpli



Elkészítjük a páclevet: a narancsot alaposan megsikáljuk, majd héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Összekeverjük a borral, olajjal, tárkonnyal és borssal.

A csirkét megtisztítjuk, megmossuk. Mellével lefelé mély tálba/jénaiba fektetjük, meglocsoljuk a páclével, és lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap sütés előtt megsózzuk kívül-belül. Egy tepsi vagy sütőtál aljára (használjuk nyugodtan a jénait, amiben az éjszakát töltötte) halmozzuk a meghámozott, vastagabb hasábokra vágott krumplit, sózzuk meg. Mellével felfelé fektessük rá a csirkét, locsoljuk meg a maradék páclével, majd fóliával letakarva pároljuk min. 1 órán keresztül - a csirke nagyságától függ.

Az idő letelte után vegyük le a fóliát (ellenőrizzük le a húst persze: ha combját tűvel megbökve tiszta lé csurran ki, megsült), és további 15-20 perc alatt süssük pirosra.

A maradék hűvös fehérbor kíséretében forrón, illatosan tálaljuk.



6 megjegyzés:

  1. Húúú....!Na,ez lesz a holnapi ebéd!:)

    VálaszTörlés
  2. Most én mondom azt, hogy KIRÁÁÁÁÁÁLLLLLLYYYYY! Alig hozzávalókból egy finomság! Pont nekem találtad ki! Imádlak érte:))))

    VálaszTörlés
  3. Ez a finomság beillik egy ünnepi ebédhez is. Kár, hogy nincsen csirkém itthon:))

    VálaszTörlés
  4. Nekem sincs most egész csirkém, de megyek, levadászok egyet, annyira guszta ez az étel! :) Körettel, csirkével, így, ahogy van! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.