2014. május 15., csütörtök

Kapros-joghurtos sárgaborsó leves



Kényeztető, sűrű, forró leves - ellensúlyozandó ezt a cseppet sem májusi, cudar Yvette-időjárást...

Ez volt az a fogás, amit még a menzán is szerettem. Betonlevesnek hívtuk, olyan sűrű volt mindig :-)

Ez most egy picivel extrább a menzás minimálnál, minden cseppje egy élmény, komolyan mondom! Aki nem elég bátor, nyugodtan hagyja ki belőle a kaprot!





Kapros-joghurtos sárgaborsó leves


Elkészítési idő: 2 óra + áztatás


Hozzávalók:

  • 1 ek. kacsazsír/2 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg sárgaborsó
  • 2 dl natúr joghurt + a tálaláshoz
  • néhány szál friss kapor - bátraknak akár egy egész csokor!
  • só és bors



A sárgaborsó az egyik legnehezebben puhuló termény. Főzés előtt többször váltott vízben alaposan mossuk át, majd hagyjuk ázni egy éjszakán át.

Ha nincs lehetőség áztatásra, készüljünk fel az extra hosszú főzési időre!

A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, puhára pároljuk a zsiradékon. Hozzáadjuk a lecsepegtetett sárgaborsót és a zúzott fokhagymát, felöntjük legalább kétszeres mennyiségű vízzel, és takaréklángon, fedő nélkül (egy pillanat alatt képes kifutni!!) puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk, ízesítjük sóval, borssal, a vágott kaporral, majd beállítjuk a sűrűségét víz hozzáadásával.

Elkeverjük benne a natúr joghurtot, és azon frissiben már tálalható is további joghurt és kapor kíséretében.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése