2014. május 22., csütörtök

Tojásos-kolbászos galette



Egyszerűen imádom ezt a galette-témát! Az egyszerű, ropogós tésztát, ami aztán az égvilágon bármivel tölthető-ízesíthető!

Most olyasmi lett, mint egy pizza, bár a sajt alul bujkál benne, láthatatlanul :-)





Tojásos-kolbászos galette


Elkészítési idő: 45 perc + min. 30 perc hűtés


Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérőjű adaghoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 mk. só
  • 1 ek. kefír vagy natúr joghurt
  • 1 ek. hideg víz



A töltelékhez:

  • 10 dkg túró
  • 10 dkg sajt
  • 1-3 ek. tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • tetszés szerint zöld fűszer, pl. bazsalikom vagy oregánó (elhagyható)
  • só és bors
  • 3 tojás
  • 6-8 vastagabb szelet (házi) kolbász



A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, ezt a legegyszerűbb késes betétű robotgéppel, ami 10 másodperc alatt morzsára pörgeti a két alapanyagot. Összegyúrjuk a sóval, kefírrel és a vízzel, majd azon frissiben kb. 30 cm átmérőjű, 2-3 mm vastag koronggá nyújtjuk egy sütőpapíron.

A sütőpapírt a tésztával együtt átcsúsztatjuk egy nagyméretű tepsire, és így tesszük a hűtőbe pihenni. Szerintem egy sokkal könnyebb a vajas tésztával dolgozni, mintsem hűtés után várakozni rá, hogy újra formálhatóvá lágyuljon.

Ez csak egy ötlet, a tészta pihenhet természetesen gombóc formában is a hűtőben :-)

Ha letelt a min. 30 perc hűtési idő, a tésztát elővesszük a hűtőből, hogy kissé magához térjen.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A túrót összekeverjük a reszelt sajttal, sóval, zúzott fokhagymával, zöld fűszerrel, és annyi tejföllel, hogy ne túl lágy krémet kapjunk, éppen csak kenhető legyen - a tejföl mennyiségét nagyban befolyásolja a túró és a sajt milyensége!

A sajtos túrókrémet a tésztakorongra simítjuk úgy, hogy körben a szélén maradjon üresen legalább kétujjnyi rész. Kirakosgatjuk a kolbászkarikákkal, majd a tésztát körbe-körbe felhajtogatjuk, hogy pereme legyen, és sütés közben ne folyhasson ki a töltelék.

A tojásokat egyenként felütjük, óvatosan a kolbászok tetejére öntjük, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A tészta ezalatt szemmel láthatóan megpirul és a tojás is megszilárdul a tetején.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.

Jó hideg sör legyen kéznél utána :-)))




6 megjegyzés:

  1. Imádom, pedig még nem is kóstoltam! :) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Még aznap elkészítettem mikor megláttam. Nagy sikere volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek :-)))

      Törlés
  3. kedves Viki!
    Ma elkészítettem ezt a csodás ételt, mindjárt kétféle variációban. A nagy fiam 3 hónap kandida diéta után, miután kóstolta ezt és a pizzát azt mondta hogy átformálták az ízlését, mert ez még finomabb mint a volt kedvenc pizzája.
    Nagyon szeretem a receptjeidet. Nagyon sokat tanulok tőled, pedig állítólag én sem főzők rosszul, de nagyon sok jó ötletet kaptam tőled. Köszönöm
    Csabizsu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csabizsu!

      Köszönöm szépen a szívmelengető soraidat :-) Nagyon örülök, hogy tudod használni a receptjeimet!

      3 hónapos candida diéta? Jesszusom... Igazán méltó megünneplése volt a kitartásának :-)

      Törlés