2014. május 3., szombat

Meggyes-vaníliás pite



Régi recept új fotóval :-)

A helyzet az, hogy még annál is finomabb, mint ahogy az emlékeimben élt... Omlós tészta, melyet nem áztat el a töltelék, benne lágy vaníliapuding, és a tetején a fűszeres meggy...




Őrületesen jó!

Azt gondolom, hogy anyák napján sem vallanánk vele szégyent :-)





Meggyes-vaníliás pite

Elkészítési idő: 2 óra + hűtés

Hozzávalók:

A tésztához:


  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 2 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 0,3 dl víz

A töltelékhez:
  • 1 tasak főzős vaníliás puding
  • 3-5 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 5 dl tej
  • kb. 1 kg fagyasztott meggy, még maggal együtt mérve
  • cukor - a meggy savanyúságától függ, nekem 3 ek.
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék

A tetejére:
  • 1 tojás




A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vizet (tényleg nincs benne tojás!), és rugalmas tésztává gyúrjuk. Először nagyon morzsás az állaga, de össze fog állni. Ha nagyon nem megy, picike vizet adjunk hozzá. Min. 30 percre hűtőbe tesszük.

A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, egészen langyosra hűtjük, de ne dermedjen meg!

A meggyet kiolvasztjuk, kimagvaljuk. Meghintjük a cukorral, és erős lángon hagyjuk forrni kb. 20 percig. Először rengeteg levet ereszt, elég ijesztő is, de a főzés végére ez elpárolog, ekkor már néha kevergessük meg, le ne kapjon. A keményítőt oldjuk fel kevés hideg vízben, adjuk a meggyhez, 1 perc alatt sűrítsük be és ízesítsük a fűszerkeverékkel.

Hűtsük ki (pl. vízfürdőben) teljesen.

A lehűtött tésztát két részre vágjuk, kb. egyharmad-kétharmad arányban. A nagyobbik részével kibélelünk egy kivajazott kerek piteformát úgy, hogy pereme is legyen. Belekanalazzuk a vaníliás pudingot, majd rásimítjuk a fűszeres meggyet. 

A másik tésztadarabot vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval kis csíkokat vágunk belőle. Berácsozzuk vele a pite tetejét, lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.






7 megjegyzés:

  1. Ezzel a finom fűszeres meggy- és vaníliatöltelékkel tényleg nagyon fincsi lehet, jól hangzik! :)

    VálaszTörlés
  2. Most készülök megsütni csak cseresznyével. A tésztát így elősütés nélkül biztosan nem áztatja át a pudingos töltelék?? Én eddig vagy elősütöttem vagy szórtam a tésztára valamit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészen biztosan nem áztatja el! Nagyon jó a tészta, másnap is finom ropogós!

      Törlés
    2. Finom lett nagyon, így pudingosan még sose csináltam. Köszönet érte. :)

      Törlés
    3. Nagyon örülök, köszönöm, hogy megírtad :-)

      Törlés
  3. Viki, köszi, megsütöttem, posztoltam. Azt mondta a tesztalany, hogy nagyon finom:) Picit módosítottam rajta, de hát én már csak ilyen vagyok:D puszi!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) Nagyon örülök, hogy ízlett :-)))

      Törlés