2014. május 17., szombat

Szigetházi szelet


Max régi-régi zseniális találmánya ez a recept, az évek folyamán nálam is több feldolgozása készült: csirkemájjal-gombával, nektarinnal-camembert sajttal, sőt hallal is bakonyi módra.

Ez most szinte az eredeti verzió, és sajnos az egyszerű fotó nem adja vissza, hogy mennyire ízgazdag, mennyire harmonikus - és laktató - ez a szerénykének látszó étel.

Gyorsan összeállítható, elronthatatlan - szerintem próbáljátok ki nyugodtan hétvégén :-)




Szigetházi szelet


Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók:


  • 50 dkg leveles tészta (fagyasztott)
  • 4 dl tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 egész csirkemell filé
  • 2 ek. olaj
  • 10 dkg sonka - csíkokra vágva
  • 15 dkg (házi) kolbász - felkarikázva
  • 2 alma - meghámozva, durvára reszelve
  • 15-20 dkg sajt - lereszelve
  • só, bors
  • ízlés szerint bazsalikom, friss petrezselyemzöld



A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és a felforrósított olajon, erős tűzön, kevergetve megpirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, zöld fűszerekkel.

A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd kettévágjuk kb. egyharmad-kétharmad arányban. A kétharmadnyi tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett munkalapon, és kibélelünk vele egy 25x35 cm-es tepsit úgy, hogy pereme is legyen.

A tejfölt elkeverjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a tojással. Háromnegyed részével alaposan megkenjük a tepsibe simított tésztát, majd ráhalmozzuk az elősütött csirkecsíkokat.

Megpakoljuk a sonkacsíkokkal, a kolbászkarikákkal, a reszelt almával és reszelt sajttal.

A kisebbik tésztadarabot is kinyújtjuk akkorára, hogy teljesen be tudjuk vele fedni a tepsiben előkészített rakottast.

Széleit összecsipkedjük, imitt-amott hagyjuk kis réseket, hogy a gőz el tudjon szökni sülés közben.

Tetejét megkenjük a maradék tojásos tejföllel, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése