2014. július 28., hétfő

Fehérboros sárgarépa krémleves bazsalikomos húsgombóccal



Volt már egy nagyon hasonló leves, az volt a kiindulási alap, csak más fűszerekkel ízesítettem.

Azt kell mondjam, hogy még mindig meghökkentően nagyon finom :-)





Fehérboros sárgarépa krémleves bazsalikomos húsgombóccal


Elkészítési idő: 1 óra


Hozzávalók:



  • 2 kisebb/1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1-2 alma
  • 3 ek. vaj/olaj
  • 3 dl fehérbor
  • 1,2-1,5 dl víz/húsleves
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • só és bors



A húsgombóchoz:


  • fél csirkemell filé (kb. 25 dkg)
  • 1 tojás
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 10-15 levél bazsalikom
  • 8-10 levélke oregánó
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • só és bors




A finomra vágott vöröshagymát megpároljuk az olajon/vajon. Rádobjuk a megtisztított, felkarikázott répát, átpirítjuk, felöntjük a fehérborral és a vízzel vagy húslével. Sózzuk, borsozzuk.

Fedő alatt puhára főzzük, majd hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott almát is, aminek elég néhány perc főzés a puhulásra.

Tűzről lehúzva botmixerrel krémesre zúzzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, s egyet forralunk rajta - tényleg nem kell bele kötőanyag, pl. liszt vagy keményítő!

Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal.


Míg a leves fő, elkészítjük a húsgombócot. Késes betétű robotgépbe tesszük a kockákra vágott csirkehúst, hozzáadjuk a tojást, a zöld fűszereket, a fokhagymát, sót és borsot, majd kb. 1-2 perc alatt összedaráljuk-összekeverjük.

Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából, majd csendes forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére, hagyjuk főni 10 percig, akkor egészen biztosan átfő.

A leveshez kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése