2014. július 30., szerda

Kovászos uborka


Ki ne ismerné :-) A nyár elmaradhatatlan "tartozéka"!

Mamáéknál minden nyáron ült az udvar közepén egy óriási üveg, dugig tömve uborkával. Néhány nap múlva Papa leszűrte, a kamrában jó hűvös volt, és ették örömmel azt a fura szagú, még furább ízű uborkát, rágondolni se bírtam, nemhogy enni belőle.

Aztán megöregedtem, és most már nálam is üldögél néha egy kicsi üveg az udvaron :-)

Legutóbb a piacon egy ismeretlen hölggyel hajolgattunk az uborkás láda felett, és ő javasolta, hogy inkább a kicsi példányokat keressem, mióta kipróbálta apró szemű uborkából a kovászosat, másmilyet már nem is hajlandó megenni a család.

Kipróbáltam, isteni!

Főzzetek mellé egy kondér krumplis tésztát, vagy bátraknak szívből ajánlom a buzsáki fatányérost: marhagulyás kovászos uborkával összefőzve, istenkirályság!






Kovászos uborka

Elkészítési idő: 15 perc +2-3 nap érlelés

Hozzávalók egy 7 dl befőttes üveghez:


  • 1 vastag szál "öreg" kapor (nem a zsenge, csokorba kötött szálak!)
  • 50-60 dkg apró szemű uborka
  • 2 tk. só
  • 4-5 dl langyos víz
  • 1 szikkadt kenyér csücske



A kaprot és az uborkát alaposan megmossuk. Az üveg aljára tesszük a kaprot.

Az uborkák végeit levágjuk, keresztben bevágjuk, vigyázva, hogy el ne vágjuk őket! Szorosan egymás mellé állítjuk az üvegbe, majd ráhintjük a sót, és ráöntjük a langyos vizet, hogy teljesen lepje el.

Az üveg szájára tesszük a kenyér csücskét úgy, hogy bele is lógjon az uborkákra, majd az üveget lefedjük egy kis fedővel, és napos helyen 2-3 nap alatt megérleljük az uborkát.

A lég színe sárgásra/zavarosra változik, és az uborka is elveszíti zöld színét.

Óvatosan emeljük le a kenyeret a tetejéről, tegyük az uborkákat zárható edénybe, és szűrjük rá a levét.

Hűtőben tároljuk.

Tovább ízesíthető fokhagyma gerezdek, meggyfalevél, szőlőlevél hozzáadásával!







2 megjegyzés:

  1. Jó, legyen! Bekukkantottam hozzád, és szembe jött velem! Teszek még egy kísérletet ezzel a recepttel. :) Eddig még nem találtam meg a nekem valót... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a lehető legfapadosabb változat, nálunk mindig így készült, extrák nélkül :-)

      Finom!

      Törlés