2014. július 1., kedd

Barna sörös-gombás csülökragu



Ez után a fogás után megnyaltuk mind a tíz ujjunkat :-)

Puha csülökhús, gomba, selymes tejfölös-sörös mártással...

Szeretek sörrel/borral főzni, utánozhatatlan zamatot kölcsönöz a velük készült ételnek :-)





Barna sörös-gombás csülökragu

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók:


  • 1 ek. zsír
  • 3-4 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 közepes hátsó csülök kicsontozva, nagyobb kockákra vágva
  • 75 dkg gomba (vagy 2 doboz konzerv gomba) cikkekre vágva
  • 5 dl barna sör
  • 4 dl tejföl
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 8-10 ágacska friss kakukkfű (vagy 1-2 tk. morzsolt kakukkfű)
  • só, bors



Az olvasztott zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a felkockázott húst, fehéredésig kevergetjük élénk tűzön, majd felöntjük a sör kb. egyharmadával. Tegyük bele a kakukkfüvet, sót és borsot.

Tegyük hozzá nyugodtan a csontot is és főzzük bele, remek ízt ad neki!

Takarék lángon főzzük, az elpárolgott folyadékot pótoljuk sörrel.

Mikor majdnem puhára főtt, adjuk hozzá a cikkekre vágott gombát is, majd főzzük teljesen készre.

A keményítőt keverjük el kevés hideg vízzel, majd a tejföllel, és adjunk hozzá apránként a csülök sörös szaftjából (hőkiegyenlítés).

A tejfölt csurgassuk a gombás csülökhöz, forraljuk ki néhány perc alatt. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk a fűszerek mennyiségét ízlésünk szerint.

Tetszőleges körettel - nálunk most galuska - és savanyúság kíséretében tálaljuk.



1 megjegyzés:

  1. Sörrel még nem készítettem ragut, de meggyőztél. Következőkor én is így készítem majd el. :)

    VálaszTörlés