2014. július 14., hétfő

Sonkás-almás galette


A réges-rég nagy sikert aratott, elsőre bizarrnak tűnő sonkás-almás pizza - galette formában.

Frissen főzött paradicsomszósz, sonkacsíkok, almaszeletek a ropogós tésztán, könnyed és hallatlanul finom :-)






Sonkás-almás galette


Elkészítési idő: 75 perc + 30 perc hűtés


Hozzávalók:


A tésztához:


  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 mk. só
  • 1 ek. kefír/natúr joghurt
  • 1 ek. hideg víz



A paradicsomszószhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db érett, friss paradicsom
  • só, bors
  • 1 tk. cukor
  • oregánó, bazsalikom - lehet szárított, de még jobb, ha friss!



A rakományhoz:

  • 1 nagy alma
  • 15 dkg sonka
  • 10 dkg sajt
  • 2 tojás
  • só és bors




A hideg vajat villámgyorsan elmorzsoljuk a lisztben, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Azon frissen vékony körlappá nyújtjuk egy sütőpapíron, amit áthúzunk egy nagy tepsire - és hűtőbe tesszük 30 percre.

A paradicsomok héját lehúzzuk: megmossuk őket, aljukon kereszt alakban bevágjuk, és forró vízbe mártjuk fél percre, ezután a héja könnyedén lehúzható. Kockákra vágjuk.

A finomra vágott vöröshagymát megpároljuk kevés olajon, ráöntjük a felkockázott paradicsomot, ízesítjük a fűszerekkel és a fokhagymával, majd takaréklángon hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Néha kavarjunk rajta egyet, és hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt a tésztára kennénk.

A kihűtött tésztára kenjük a friss paradicsomszószt úgy, hogy a szélén körös-körül maradjon kb. kétujjnyi sáv szabadon, hogy fel tudjuk majd hajtogatni.

Megszórjuk a csíkokra vágott sonkával, kirakosgatjuk a cikkekre vágott almával.

Most hajtogatjuk fel a szélét körben.

A tojásokat felütjük, sózzuk, borsozzuk, elhabarjuk, és belekeverjük a reszelt sajtot.

A galette tetejére csorgatjuk óvatosan.

180 fokosra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, míg a tetején a sajt meg nem színesedik.

Cikkekre vágva tálaljuk.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak tűnik, lehet kipróbálom a hétvégén. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szeretitek az édes-sós párosokat, akkor szeretni fogjátok :-)

      Törlés