2014. július 18., péntek

Sült céklasaláta sült nektarinnal



Egy sárgabarackos-bodzás balzsamecet ihlette ezt a salátát, illetve a tálban üldögélő néhány szem nektarin.

Végtelenül egyszerű saláta, s várakozáson felül jó lett szerintem - mondom ezt úgy, hogy 20 év eltelte után most kezdek újra barátkozni a céklával.

Langyosan is finom, bár azt csak én kóstoltam frissen, és lehet, tördelnék még rá némi sajtot, kvázi komplett ebéd-vacsora gyanánt.

Hidegen pedig kitűnő hirtelen sült húsokhoz!






Sült céklasaláta sült nektarinnal


Elkészítési idő: 20 perc + a cékla sütése (40-60 perc)


Hozzávalók:


  • 60 dkg zsenge, friss cékla
  • 4-5 szem érett nektarin
  • 2 tk. sárgabarackos-bodzás balzsamecet (ha nincs, lágy ízű borecettel próbálkozzunk)
  • 6 tk. extra szűz olívaolaj
  • 2 tk. méz
  • frissen őrölt bors



A céklákat alaposan megmossuk, majd egyesével alufóliába csomagoljuk őket, és sütőben puhára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni a fóliában, majd kitekerve csomagolásából hártyavékony héját húzzuk le.

Vágjuk karcsú cikkekre, hogy harmonizáljon majd a nektarinnal látványra is :-)

A nektarinokat mossuk meg, s vágjuk 8 darabra

Forrósítsunk fel egy serpenyőt szárazon, és élénk tűzön karamellizáljuk meg a gyümölcsszeletek mindkét oldalát több részletben. Ehhez nem kell cukorba, illetve semmibe se mártani, a benne lévő természetes cukor tökéletesen elegendő.

Egy tálkában összekeverjük a balzsamecetet az olajjal, a mézzel, kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljunk az ízeken.

Csorgassuk meg vele a cékla- és nektaringerezdeket, és szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Ha langyosan esszük, morzsoljunk rá sós vagy érlelt sajtot.

Ha hidegen, a céklát és a nektarint tegyük tálba, csurgassuk meg az öntettel, jól keverjük el, és tegyük hűtőbe néhány órára vagy akár egész éjszakára is!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése