2014. július 25., péntek

Százrétű rétes



Csak az fogjon hozzá, akinek van ideje pepecselni a sok töltelékkel - az összeállítás része már haladós, és ne felejtsük el a kb. másfél órás sütési időt se!

Finom. Nagyon kiadós.

De.

A máktöltelék nagyon domináns, majdhogynem uralja az egész sütemény ízvilágát.

Az almaréteg nagyon kevés, gyakorlatilag eltűnt az íze - én tudtam, hogy ott van, de a vendégeim nem vették észre :-)

Nekem a mák- és diótöltelék száraz érzetű volt (bár persze ízlések és pofonok), s legközelebb úgy készíteném el, mint a beigli töltelékét: reszelt almával összefőzve, krémesre.

Itt is találtok egy részletes leírást!






Százrétű rétes

Elkészítési idő: 1-1,5 óra + 1,5 óra sütés


Hozzávalók:


A legalsó omlós tésztához:


  • 20 dkg puha vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tojás
  • 1-2 ek. tejföl
  • csipet só




  • 8 db réteslap (a hajszálvékony fajta, pl. Sparos teljesen jó)



Az almatöltelékhez:


  • 1 kg alma (elbír többet is!)
  • 3 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1-2 ek. búzadara



A diótöltelékhez:


  • 20 dkg darált dió
  • 2-3 ek. cukor



A máktöltelékhez:


  • 20 dkg darált mák
  • 2-3 ek. cukor
  • 2-3 dl tejföl



A túrótöltelékhez:


  • 1 kg túró
  • 4 ek. cukor
  • 3 ek. búzadara
  • 1 biocitrom reszelt héja és leve
  • 2 cs. vaníliás cukor



  • 20 dkg mazsola



A tetejére:


  • 5 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 ek. cukor



Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és azon frissiben sütőpapírral bélelt, kb. 25x40 cm nagyságú, magas (!) falú tepsibe nyújtjuk, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.

Míg a tészta hűl, elkészítjük a töltelékeket.

A diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral.

Az almát megmossuk, meghámozzuk, a reszelő durva fokán lereszeljük. Hagyjuk kicsit állni, nyomkodjuk ki a levét, keverjük össze cukorral, fahéjjal, búzadarával.

A túrót keverjük krémesre a cukorral, a tojások sárgájával, a citrom reszelt héjával és levével (kóstoljuk meg, lehet nem kell az összes citromlé!), vaníliás cukorral és a búzadarával. Verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a túrókrémbe.

A mazsolás áztassuk langyos vízbe, ha van, akár rumba is :-)

Jöhet az összeállítás!

A kihűtött omlós tésztára simítjuk az almatölteléket. Beborítjuk 2 réteslappal, amit megkenünk olajjal.

Rászórjuk a cukros diót, amit megpötyögtetünk 2 dl tejföllel.

Beborítjuk 2 réteslappal, amit szintén megkenünk olajjal.

Erre simítjuk a túrókrém FELÉT, s a túrós rétegre szórjuk a cukros mákot. A mák tetejét befedjük 2 réteslappal, megkenjük olajjal.

Rásimítjuk a túrókrém másik felét, tetejét meghintjük a beáztatott, majd leszűrt mazsolával.

Lezárjuk a maradék 2 réteslappal, tetejét megkenjük olajjal.

180 fokosra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Ekkor a tetejére simítjuk az 5 dl tejfölt, amit kikevertünk a tojással és a cukorral, majd további 50 perc alatt készre sütjük.

Ha nagyon pirulna a teteje, borítsunk rá könnyedén egy alufóliát, de teljesen át kell sülnie.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.

A maradékot én hűtőben tároltam, tekintettel a túróra és a tejfölre.






6 megjegyzés:

  1. Nahát Vikikém minden elismerésem a tiéd, ezt én is nézegettem, gondoltam, olyan flódnis az egész, de végül elrettentem tőle, túl sok pepecselés, de örülök, hogy megcsináltad, és kijöttek a problémák legalább:-))) Legközelebb már tudni fogod hol mit változtass:-)))
    Gondolom nagyon finom volt mindennek ellenére:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyasmi, de mégsem, itt azért elég jól érződött a túrós réteg is :-)

      Persze, nagy duzzogva azért letuszkoltuk :-DD

      Törlés
    2. Lehet, hogy egyszer... majd ha hideg lesz... nekiugrok, de most képtelen vagyok bármi komolyabbra, megöl ez az idő:-))))

      Törlés
    3. Amondó vagyok, hogy ezt a típusú süteményt akár karácsonykor is fel lehet próbálni :-))

      Törlés
  2. Jó kis munkás és ízgazdag sütemény, kár, hogy nem voltál maradéktalanul elégedett vele! :) A fotón nagyon-nagyon finomnak látszik, a javasolt változtatásokkal biztosan még finomabbá lehet tenni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Menet közben azért motyogtam, hogy miért is fogtam hozzá :-DD

      De ahogy Anikónak is írtam, nagy duzzogva azért csak megettük :-))))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.